Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är den nya Tallstugan nästan klar

/
  • Här högt under takåsarna ska det bli ett sovloft med platser för övernattningar. I stugan ordnas ofta kurser och medlemmarna kan använda den när de vill.
  • Det kommer att bli mycket lättare med uppvärmningen i den öppna planlösningen. För ved-kaminen ska stå mitt i rummet, precis som i den gamla stugan.
  • Snickaren Bertil Carlsson har sett till att få upp timmerstommen till huset. Resten av arbetet ska utföras av medlemmarna själva.
  • Den nya Tallstugan står på exakt samma plats som den gamla, fast något mindre och i två våningar. Nere blir det ett gemensamt rum för kök och sällskapsliv.
  • Snickaren Bertil Carlsson och Torbjörn och Gunilla Wikström är mer än nöjda med den nya Tallstugan. Men än återstår en hel del arbete innan stugan är klar för invigning.
  • April 2003 och Tallstugan hade brunnit ned till grunden. Gunilla Wikberg, ordförande för Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Njurunda, var en av många chockade njurundabor

På lördag läggs taket på Friluftsfrämjandets nya Tallstuga i Njurunda. Men än återstår det en hel del arbete innan allt är klart för invigning. – Många har saknat stugan. Nästan alla Njurundabor har minnen härifrån, säger föreningens ordförande Gunilla Wikberg.

Annons
Det har gått mer än två år sedan Tallstugan, som varit samlingspunkt för friluftslivet i mer än 40 år, brann ned. Polisutredningen lades ned i brist på ledtrådar, men kanske var det någon som försökte elda upp vedförrådet under timmerhuset.
Sedan dess har det varit klart att stugan ska byggas upp igen. Men vi var osäkra på var. Tallstugan har varit utsatt för mycket skadegörelse och inbrott. Fast nu har byalaget och hästägarna som tränar i området lovat att hålla ett öga på den, säger Gunilla Wikberg.
Direkt efter branden fylldes tre lastbilslass med de förkolnade resterna som var kvar efter stugan. Området städades upp och efter medlemmarnas omröstning samma år blev det klart hur den nya stugan skulle se ut och att den skulle återuppbyggas på samma plats.
Ekonomin blev ett annat problem. Eftersom stugan inte var fullvärdesförsäkrad fick föreningen bara ut 248 000 kronor efter branden. Ett belopp som inte räckte till att bygga en stuga identisk med den gamla.
Så vi har fått bygga med de pengar vi har. Men det här kommer att bli bra, säger Gunilla Wikberg.
I den gamla stugan fanns kök, allrum och ett sovrum. Nu byggs allrum och kök som ett gemensamt rum på 54 kvadratmeter. Uppe blir det sovloft med bäddar för övernattningar.
Vi har kurser här för ledare och ungdomar och medlemmarna får använda stugan när de vill. Annars blir allt som förut med vatten i bäcken och vedspis i köket.
Men än kommer det att ta ett tag innan verksamheten kommer igång. Allt arbete, förutom snickerierna, utförs av medlemmarna själva. En gissning är att stugan är klar för invigning nästa sommar.
På vårvintern kommer Tallstugan att vara öppen under helgerna för skidåkarna, som kan avnjuta fikat på en nybyggd terass och sedan ta en tur i något skidspåren. Dessutom planeras vandringar med nyligen inköpta snöskor.

Mer läsning

Annons