Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att plocka fram cykeln

/
  • Fredrik Hörnfeldt försöker fixa en cykel som har ett bromsok som kärvar.

Snön smälter och värmen börjar komma.
Det är hög tid att piffa upp cykeln inför våren.
Det kan du göra på en verkstad eller så kan du fixa den själv.

Annons

Fredrik Hörnfeldt arbetar som cykelreparatör på Cykel-Nisse efterträdare på Norra järnvägsgatan i Sundsvall. Han ger sina tips på vad man ska kontrollera på cykeln. Enligt honom är det många som inte undersöker om däcken är ordentligt pumpade innan de beger sig ut på sin första cykeltur.

– Man åker iväg utan att ha tillräckligt med luft i däcken och då blir det snabbt punktering. Det är även viktigt att kontrollera däcken så att det inte är några sprickor i dem, säger han.

Nästa steg är att smörja cykelkedjan med cykelkedjeolja.

– Ett misstag många gör är att använda WD40 (rostlösning). Då blir det onödigt slitage på kedjan och tillslut går den sönder, säger Fredrik Hörnfeldt.

Vidare tipsar han om att kontrollera så att inget sitter löst på cykeln, till exempel styret och sadeln.

– Skruva åt alla delar ordentligt och se till så att vajrar till växlar och bromsar löper fritt och inte fastnar. Glöm inte att kontrollera hand- och fotbroms genom att testbromsa innan du cyklar iväg, säger han.

Det är dessutom lag på att cyklar ska ha ringklocka och broms, samt godkända lysen och reflexer.

– Men även om du har köpt en ny cykel och lysen ingår, så kan det vara så att de inte är godkända, säger Fredrik Hörnfeldt.

Är det skillnad om cykeln har stått ute i vinter?

– Absolut! Då är det större risk att cykeln rostar. Vajrar kan ta skada och flera andra saker kan kärva. Om man har haft cykeln stående ute är det extra viktigt att kontrollera allt på den noga, säger Fredrik Hörnfeldt.

När cykeln är redo för sin första tur är det dags att ge sig ut på vägarna. Madeleine Blom är projektingenjör på gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun. Enligt henne är vårstädningen på cykelvägarna i full gång.

– På huvudcykelstråken är det mesta gruset redan borttaget. Sedan kommer gång- och cykelvägar som prioritet två, sist kommer bostadsområdena, säger hon.

När det blivit varmare ute ska byggandet av cykelvägar fortsätta.

– Framför allt ska förbindelsen mellan Mittuniversitetet och Olof Palmes torg färdigställas. Ett annat projekt är att färdigställa cykelvägen mellan Heffnersvägen och Förrådsgatan via Sundsvallsbron. Sedan jobbar vi mycket med underhåll av de cykelvägar som finns, säger Madeleine Blom.

Mer läsning

Annons