Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finkammas Åstön på ammunition och skrot

På måndagens inledde försvaret ytletningen av hela det gamla skjutfältet på Åstön i jakt på eventuell borttappad ammunition. Meter för meter finkammar 34 hemvärnssoldater och före detta officerare såväl den del som är reservat som den västra delen som köpts för skogsbruk. Om tre veckor ska allt vara genomsökt.

Annons
Risken är inte stor att det ska vara någon farligt som ligger kvar, men det räcker med att det ligger en enda skarpladdad projektil eller spränggranat i terrängen för att det ska vara farligt för allmänheten.
Det säger Göran Johansson, en av de militärer som ansvarar för att jobbet blir väl genomfört.
Vid samlingen på måndagen började man med att gå igenom hur ytletning går till och vilka möjliga ammunitionstyper som kan finnas på ön. En rad av olika granater och ammunition fanns till beskådan för de två grupper som ska gå kedja med någon meters lucka över hela ön.
Sannolikheten att de ska råka trampa på något farligt är inte stor. Men befälen uppmanade alla att ändå använda en käpp när man sökte bland gräs och buskar.
Men krafsar inte med fingrarna i marken här ute, inte för att risken för granater är så stor, men det finns gott om huggorm, påpekade Leif Svensson när han gav instruktioner.
Största delen av det område som kommunen förvärvat är genomsökt, men hela området som bröderna Nilsson från Ljustorp köpt som skogsbruksmark återstår.
Det var också där som man inledde letandet på måndagen, i det område som planeras för bebyggelse av villor. Men där räcker det inte att söka efter saker på marken.
Där ska också blyhalten mätas av en expert och eftersom det låg ett stridskjutningområde för handeldvapen inom området är det möjligt att blyhalten är så hög att en omfattande och kostsam marksanering krävs.
Överstiger halten 200 mikrogram per kvadratmeter så får den inte bebyggas med bostäder. Kraven är hårdare för bebyggelse än för strövområden, förklarade Göran Johansson. En expert på sådan mätning kommer till Åstön inom kort.
Hittar man odetonerad eller misstänkt ammunition märks den ut och tas om hand av några experter snarast möjligt. Antingen sprängs den på platsen eller flyttas för att förstöras på annat sätt.
En käpp med rödvitt markeringsband som vimpel visar att det finns påträffas misstänkt ammunition där. Det kan också bli aktuellt med avspärrningar av vissa ytor till dess destruktion skett.

Mer läsning

Annons