Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns både livboj och skylt på plats

/
  • ST griper in. Här i form av Roland Engström, som häromdagen överlämnade en livboj och varningsskylt till stugföreningen i Oxsand. Eva-Lena Eriksson, Rolf Eriksson, Stefan Haldin och Bert Englund tog tacksamt emot de gåvorna från ST, Trygg-Hansa och Bergmans Reklam.
  • Vi tog stigen ner till stranden, som av många anses som en av regionens vackraste och skönaste, där strömmar för ett par veckor sedan kunde ha orsakat en drunkningsolycka. Liv räddades genom rådiga ingripanden från en solbadande trio den gången. I framtiden ska också en livboj finnas på plats.
  • En gammal livboj hänger likt en installation på en tall.
  • Nyhetskrönikör Engström fick en trevlig pratstund om nya och gamla badincidenter i Oxsand, där kvartetten Rolf Eriksson, Stefan Haldin, Bert Englund och Eva-Lena Eriksson ändå ville poängtera, att det inte ska betraktas som farligt att bada i havet utanför det gamla stugområdet i norra Hälsingland. Däremot gäller det att vara vaksam när det blåser och bildas höga vågor.

Mindre än två veckor har gått sedan drunkningstillbuden i Oxsand, som var en av högsommarens stora snackisar.

Annons

Många efterlyste någon form av varningsskylt – och från dag ett började vi på ST jobba för att hjälpa till att höja säkerheten och skaffa det som saknades, förutom en skylt borde det ju också finnas en ny, användbar och säker livboj.

Beskedet från markägaren SCA kom snabbt:

– OK från vår sida. Vi har aldrig haft något emot att det sätts upp skyltar eller annat. Men vi kan inte ta på oss ansvaret för säkerheten på varenda strand som är vår längs kusten ...

Fullt förståeligt, tycker jag.

Väljer man att ta sig ett dopp handlar det ju alltid om eget ansvar, även om det i kommunala anläggningar ofta finns badvakter. Badar man i havet får man bege sig till megastora strandområden som Tylösand, utanför Halmstad, för att hitta livräddare av "Baywatch-stuk".

Sedan började det tuffa jobbet. Trygg-Hansa, som sponsrar och skänker livbojar på alla möjliga och omöjliga ställen var också positiva. Problemet var bara att leverenstiden var så lång. Extra lång sommar som denna med ett extra stort tryck på bojar till nya eller gamla välkända badplatser. Och till råga på allt var fabriken som tillverkar bojar semesterstängd under delar av juli ...

Men i mitten av den här veckan kom en bojleverans till Sundsvall och då var saken klar, så snart skylten vi beställt från Bergmans Reklam var fix färdig.

Det var den på fredagsförmiddagen.

Och nu är en livboj och ett stycke skylt med texten "Badande – se upp! Starka strömmar kan förekomma" levererad.

– Lysande! Vår gamla livboj hänger där borta, och det var länge sedan den kunde användas, säger Rolf Eriksson, och pekar på en tall långt från själva stranden.

Rolf, som tillsammans hustrun Eva-Lena, var de första vi träffade på när vi besökte det idylliska sommarstugeområdet längst upp i Nordanstigs nordöstra hörn.

Vi vandrade vidare mot Stefan och Mia Haldins till, Stefan som lovat ta hand om vår medhavda boj och vår skylt.

Glada miner och tillrop, där också, och Stefan Haldins svärfar, Bert Englund, visar sig vara en annan gammal veteran i området, och vars far och mor flyttade till den gamla stugbyn i slutet på 1960-talet.

Bert minns också en incident i släkten för många år sedan:

– Det var farsan (Ernst), som inte tog sig in på grund av starka strömmar och som fick ligga kvar längre ut i havet och liksom surfa bit för bit i sidled, innan han tog sig i land. Han var vältränad hela tiden och en duktig simmare, så visst kan det förekomma strömmar och särskilt vid stenarna en bit ut i vattnet.

– Det är när det blåser hårt och vågorna slår rak mot stenarna, som det kan bildas virvlar. Dessa gröper ur sanden, gropar bildas och vattnet snurrar och det blir strömt och ett slags baksug. Mitt ut från stranden brukar det inte vara någon fara, men längre ut och just vid stenarna gäller det att se upp, säger han.

ST:s initiativ är litet överraskande. Men välkommet.

Av såväl stugfolk som vanliga badgäster.

– Det blir bra, det här. Än är ju inte sommaren slut, säger Stefan Haldin.

– Ja, nu får vi väl göra allvar av planerna på att skaffa en hjärtstartare också. Det har vi resonerat om i stugföreningen, avslöjar Bert Englund.

Mer läsning