Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har badklådan kommit till Timrås kustbad

/
  • Badklådan har infunnit sig i Timrå och rapporteras från flera badpltser efter kusten, som exempelvis vid Grunna i Fagervik.

Annons
Badklådan har drabbat badande i Timrå igen. Den brukar komma med stigande temperatur på havsvattnet och kan vara nog så plågsam för de som drabbas. Men den är normalt inte farlig för människor.
Det handlar om en parasitmask som finns i sjöfågel. Maskäggen sprids till vattnet genom fåglarnas avföring. De kläcks i vattnet och övergår i ett larvstadium som uppsöker snäckor, som är deras mellanvärd.
I snäckorna ombildas de till cerkarier, som kommer ut i vattnet. Det är dessa cerkarier som angriper människans hud och orsakar badklådan.
Cerkarierna dör i huden och orsakar en liten inflammation. Olika personer är olika känsliga för klådan, som kan påminna om myggbett.
Barn som leker nära stranden, oftast där det finns vegetation där snäckorna trivs, brukar få mest klåda.
Nu börjar vi få många samtal från personer som själva eller vars barn drabbats av klådan, berättar Margareta Eriksson på miljökontoret i Timrå.
Grunna, Smacken, Skillinge och Söråker är badplatser där badande fått badklåda. Klådan kan sitta i en vecka eller mer. Blir den besvärlig till den grad att man får svårt att sova kan man uppsöka sin vårdcentral för att få råd och lindrande salva.
Det är sjöfågel som får parasitmasken. Änder och gäss, huvussakligen. Kanadagässen kan ha parasiten och är ju välkända som gödselspridare när de i allt större antal ockuperar stränder och badvikar.
Även från Alnö rapporterades badklåda på måndagen, som drabbat några pojkar som badat vid Gistaholmarna.

Mer läsning

Annons