Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har den medeltida madonnan återbördats till Njurunda kyrka

/
  • Den medeltida madonnan hanteras med stor varsamhet av målerikonservator Mattias Malmberg. Hon är gammal, mycket skör och i stort behov av restaurering.

Nu har den medeltida madonnan återbördats till Njurunda kyrka. I går kom hon med hemlig specialeskort från Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Med budskapet att hon är från 1200-talet, alltså minst 200 år äldre än man tidigare trott, och att hon är i ganska dåligt skick.

Annons
Med ett visst hemlighetsmakeri fördes madonnan till Stockholm i början av oktober i år. Lika hemligt var det när hon skulle tillbaka till Njurunda. Stöldrisken bedöms som så stor att bilen inte ens får lämnas under uppsikt under resan.
Det vi ganska säkert kan säga är att madonnan är från 1200-talet. Typen är en stolp-stolsmadonna från den romanska tiden, berättar målerikonservator Ricard Sundström som varit med om att analysera madonnan på Riksantikvarieämbetet.
Två liknande madonnor finns på Historiska muséet i Stockholm. Men det speciella med madonnan från Njurunda är att hon fick sitt utseende ändrat på 1400-talet. Hon fick rundare kinder och en annan frisyr med utsläppt hår.
På baksidan ser man tydligt att håret är ditsatt. Under finns flätor och resterna av orginalfärgen. Vid den medeltida restaureringen täcktes figuren med en väv och målades på nytt. Kanske för att anpassas till det skönhetsideal som var då.
I den dokumentation som följde med från Riksantikvarieämbetet berättas också att madonnan är i så dåligt skick att den snarast måste restaureras för att inte bli ännu mera förstörd. Ett arbete som kan utföras på Länsmuséet i Härnösand och till viss del bekostas av statliga medel.
När det är gjort ska vi inviga henne med en procession genom kyrkan, sa Olof Lönneborg, kyrkoherde i Njurunda kyrka, och berättar att det var nära att madonnan aldrig sändes för undersökning till Stockholm.
För när förfrågningen kom från Riksantikvarieämbetet sa han nej. Misstron fanns att ämbetet skulle behålla madonnan. Först med löftet om att den skulle återbördas skickades den iväg.
Var madonnan ska förvaras i framtiden är inte helt klart. Kanske på något sett i kyrkorummet så att alla kan se den. Men under bra förhållanden så att den finns kvar också i framtiden.

Mer läsning

Annons