Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har verksamheten för den vuxna publiken kommit...

/
  • När Helen Otterström anställdes hade hon med sig erfarenheten av att producera olika kultur-arrangemang. En erfarenhet som kommit till användning på Opalen.

Nu har verksamheten för den vuxna publiken kommit igång på Opalen med kultursoppor och andra arrangemang.
Snart tas förhoppningsvis nästa steg. En satsning på de yngre när fritidsgården enligt planerna flyttar upp från källaren till markplanet.

Annons
Det är torsdageftermiddag och lugnt i lokalerna. En och annan besökare till biblioteket och några ungdomar från Nivrenaskolan i uppehållsrummet en halv trappa ner. Annat har det varit varannan torsdagskväll under våren när det bjudits på kulturevenemang och soppa på Opalen.
Med tanke på hur det började kunde det bara bli bättre, säger Helen Otterström som började sin tjänst som platsansvarig på Opalen för cirka tre och ett halvt år sedan.
Den första hösten, 2002, bjöd hon in till en berättarkväll. Ingen kom så det blev en berättarkväll enbart för personalen. Numera är lokalerna välfyllda och det händer att artisterna själva hör av sig och vill vara med på soppkvällarna.
Det tar tid att arbeta in ett ställe och där är vi nu, säger Helen som tidigare arbetat med att producera kultur för bland annat teatern och kammarorkestern.
Tre verksamheter samsas om huset. Biblioteket, samlingssalen med scen och fritidsgården en trappa ned i källaren. En fritidsgård med massor av utrymmen men lite splittrat eftersom den som ska dit först måste gå genom hela biblioteket och sedan nedför en smal trappa.
Därför skulle det vara bra att flytta upp de gemensamma utrymmena i markplanet. Då blir det mera tillgängligt.
Nyligen lämnade fastighetsförvaltaren Daniel Eriksson in en offert på ombyggnad till kultur-och fritidsförvaltningen som ansvarar för verksamheten. Några väggar ska rivas och andra sättas upp till en kostnad av cirka 400 000 kronor.
Vi har inte fått något besked än. Men kultur-och fritidsförvaltningen är positiva. Sen är det politikerna som fattar beslut om pengarna, säger Daniel Eriksson.
Tanken är att fritidsgården ska husera i den stora och kanske snart ombyggda entréhallen de kvällar när gården är öppen. Efter påsk öppnas caféet igen med ny personal. Och det blir ännu flera kulturarrangemang. Källarrummena kan användas som grupprum med bland annat keramikugn och replokaler för källarbanden.
Om några år hoppas jag att det ska finnas ännu mer för ungdomarna i huset med teater och musik. Domsaga i Sundsvall är en förebild, liksom Folkets Hus i Söråker. Nu ska vi i första hand stämma av med ungdomarna och höra vad de vill ha, säger Helen Otterström.Mer läsning

Annons