Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan askan spridas vid Bydalens kyrkogård

/
  • Kyrkogårdschefen Rune Österberg och Lennart Andersson kyrkorådets ordförande i församlingen kan konstatera att precis som vid minneslunden har porlande vatten en central roll vid platsen där anhöriga kan sprida askan över jorden av sina anhöriga.

Begravningsplatsen i Bydalen i Sundsvall blir först i Norrland där anhöriga kan sprida askan av sina avlidna.
— Det är bra att människor får alternativ, säger Rune Österberg kyrkogårdschef i Sköns församling.

Annons
Vi begravningsplatsen i Bydalen finns redan en minneslund som ligger vackert belägen intill en porlande bäck. Där ha askan efter avlidna grävts ner sedan 1984. Under de dryga 20 år som platsen funnits har urnor med askan efter 700 personer grävts ner på platsen.
Nu har även önskemålen om att det bör finnas en plats där askan efter en anhörig kan spridas iordningställts. Den har blivit klar först den här veckan och än har därför inte den första askan efter en avliden spridits.
Ett motiv för önskemålet är att sedan askan spridits skall ingen kunna veta var den finns. Något som inte gäller minneslunden. Där finns ett register upprättat över var urnorna grävts ner. Visserligen något som inte är offentligt men som ändå varit ett störande moment för några av de anhöriga.
Den nya lunden finns på en avskild plats nästan längst upp mot skogen. Där har även några bänkar placerats längs den grusade gångvägen där anhöriga ges möjlighet sitta ner en stund för att under lugn och stillhet minnas sin kära.
Även här har vatten en central plats. Vid platsen finns en gammal vattenpump där vattnet ständigt strilar fram. I motsats till minneslunden kommer här att finnas plats för att sätta en blomma vid kanten som minne till den avlidne. Möjligheten ges efter tidigare önskemål där flera saknat att kunna göra detta.
Vi har inte anlitat någon arkitekt utan det är personalen som spånat fram hur minneslunden skall se ut, berättar Rune Österberg.
Bydalens skogskyrkogård döptes platsen en gång till. Det är med sina 4 000 familjegravar en av de större i Medelpad. Här har de ansvariga medvetet arbetat för att det skall finnas alternativ. Därför finns det förutom minneslunden och nu även en plats att sprida askan på även en begravningsplats för icke kristna.

Mer läsning

Annons