Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan de boende lämna farligt avfall i soprummet

/
  • Ingemar Olsson visar hur lådorna för farligt avfall ser ut.
  • Vice värd Peter Westin och Karl-Erik Söderström från Reko testar hur avfallsskåpet fungerar.
  • Peter Westin, vice värd i HSB på Neptunigatan får se till att skåpet töms när det blir fullt.
  • I går lyfte Ingemar Olsson, Peter Westin och Karl-Erik Söderström avfallsskåpet på plats i soprummet hos HSB på Neptunigatan.
  • Peter Westin, vice värd och Kjell Eriksson från Reko tror att det blir lättare för folk att bli av med problemavfallet när man inte behöver åka runt halva stan.

Reko testar ett nytt system i tre bostadsrätter Avfallsföretaget Reko är först i landet med att testa ett nytt sätt att samla in farligt avfall från flerfamiljshus. Nu behöver de boende inte åka runt halva stan med sina glödlampor utan kan lämna dem i ett låst skåp i soprummet.

Annons
Än så länge är det bara fråga om ett test som ska utvärderas. I testet ingår bostadsrättsföreningen HSB på Neptunigatan och Klampen på Skogsgatan samt Mitthem på Kyrkogatan.
Varje lägenhet får en rymlig röd låda att samla sitt farliga avfall i. När lådan är full skjuts den in i det låsta skåpet i soprummet. Ut från andra kortändan ramlar då automatiskt en ny tom låda som man får ta med sig till lägenheten. När skåpet är fullt, finns det en spärr som hindrar fulla lådor att åka ut.
Skåpet ska alltid vara låst. Endast Rekos personal och fastighetsskötaren ska kunna öppna det, säger Kjell Eriksson.
Han tror att det blir bättre ordning i soprummet med det nya systemet.
Förut kunde folk ställa bilbatterier här på golvet och ingen visste vem som gjort det. I villor gör man inte så för ingen vill ha farligt avfall i sitt garage, säger Kjell Eriksson.
Enligt honom är Reko först i landet med att testa det nya systemet.
Vi blev erbjudna de här prototyperna. Det gäller att vara på hugget, säger Kjell Eriksson.
Jan-Erik Wikström, som bor i huset, undrar vad som står på när han kommer med sina plastkassar.
Det låter enkelt men det kan ta ett halvt år innan lådan blir full. Är man två pensionärer blir det bara några glödlampor. Och långa lysrör får inte plats i lådan, säger han fundersamt.
Farligt avfall, som färgrester, bilbatterier, lösningsmedel, lysrör, glödlampor och elskrot får aldrig blandas i hushållssopor utan måste lämnas på en återvinningsstation.
Problemet är att det finns bara tre återvinningsstationer i Sundsvall: i Blåberget, Svartvik eller Johannedal.
I april ska det öppnas en till vid Coop i Bydalen, säger Kjell Eriksson.
Batterier blir man litet lättare av med eftersom man får lämna dem i affärer och på bensinstationer.
I Sundsvall är det särskilt viktigt att sortera bort farligt avfall eftersom hushållsavfallet skickas till förbränning vid Korstaverket, skriver Martin Lidow i ett pressmeddelande.
Under våren ska Renhållningsverksföreningen hålla en rikstäckande kampanj för att uppmärksamma hur viktigt det är att hantera farligt avfall på rätt sätt.

Mer läsning

Annons