Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer fästingarna

Våren är inte bara värme, uteserveringar och glass. Det innebär också att vissa mindre trevliga djur kryper fram och presenterar sig.
– Visst finns det fästingar nu, säger smittskyddläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

Ett vanligt, om än något mindre trevligt, vårtecken är att fästingarna börjar leta sig fram. Fästingar kan bära på borrelia eller viruset TBE som kan leda till inflammation i hjärnan. Alla fästingar bär dock inte nödvändigtvis på någon smitta alls.

– De måste ha fått i sig virus eller bakterier genom att ha sugit blod genom någon annan eller så har det förts över via deras mamma, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Fästingar trivs allra bäst i halvhögt gräs när det är fuktigt och planerar du att vistas i områden där det är dokumenterat att TBE-smittade fästingar finns kan det vara bra att vaccinera sig menar Signar Mäkitalo. Sen finns det andra saker som går att göra för att skydda sig.

– Det är bra att ha långärmat och långa byxor på benen och att man sen tittar efter fästingar så det inte finns några på varandra, säger Signar Mäkitalo.

Många tycker fästingar är äckliga, hur äckliga är de?

– Det är ju ett spindeldjur och det är ju väldigt många som inte gillar spindeldjur.

Har du själv blivit biten?

– Ja det har jag. Jag var på Åland för många år sen, då tittade vi efter fästingar på varandra och då hittade vi fästingar som vi tog bort.

Mer läsning

Annons