Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kör vi igen!

/
  • Efter ett par månaders paus är det på tisdagskvällen dags för ett nytt #sundsvalltycker, på tema droger och missbruk.

Annons

"Jag fick slå i gång hjärtat på honom. Vi skulle just ringa 112 när han slutligen började andas igen. Min första tanke var: Skönt – då kan jag äntligen få röka. Jag var så fixerad vid drogen att jag tyckte att det var irriterande att "slösa" tid på att återuppliva min kompis – tid som jag kunde ha använt till att missbruka".

Orden är Martin Dahlanders och publicerades i september i en artikel som skulle bli Dagbladets mest lästa någonsin. 33-årige Martin berättade öppenhjärtigt och rakt om sitt missbruk av drogen spice – och hur han tog sig ur det.

Intervjun med Martin har lästs av omkring 350 000 personer och delats nära på 65 000 gånger i sociala medier. Jag är stolt över att vi har haft förmånen att berätta Martins historia och gläds åt uppmärksamheten den fått – men är egentligen inte förvånad. Martins livshistoria är rörande och inspirerande – och värd att sprida vidare.

Jag lever personligen väldigt långt från den här världen. Min tillvaro är väldigt trygg och ordnad och jag har lyckligtvis aldrig varit i närheten av scenerna som Martin beskrev i vår intervju. Däremot kommer jag nära den här verkligheten – som är många människors vardag - genom journalistiken.

Under hösten har vi på Dagbladet publicerat en mängd berättelser och nyhetsartiklar om drogsituationen i Sundsvall. Vi har berättat om nya drogers intåg. Vi har berättat om överdoser. Vi har berättat om människorna som mot alla odds kämpat sig ur beroenden. Sammantaget står det tydligt att det här är ett problem som vi alla har att lösa – tillsammans.

Det är därför #sundsvalltycker gör comeback. I morgon kväll ägnar vi den första debatten efter valet helt åt frågan om missbruksproblematiken i vår stad. Politiker från alla partier i fullmäktige är på plats – och på scenen finns också pålästa människor som på olika sätt är berörda av problemet. Martin Dahlander är en av dem.

Jag förväntar mig inte att vi kommer att snickra fram en komplett lösning på problemet. Jag tror inte att vi kommer att finna alla svar. Däremot är jag säker på att vi kan bidra till ökad kunskap och förståelse – och det är en ganska bra början.

#sundsvalltycker var ursprungligen tänkt som en ren upptakt inför höstens val. Debatterna var vårt sätt att föra samman medborgare och makthavare för att visa vilka frågor som verkligen är viktiga för Sundsvall. Men när vi i september avslutat den sista debatten bara dagar före valsöndagen, med 13 arrangemang i bagaget, kändes det fel att sätta punkt. Vår satsning #sundsvalltycker, som varit fullsatt så gott som varje gång, har visat att det fanns ett tomrum i det demokratiska samtalet i Sundsvall.

Så nu kör vi igen. Min känsla är att morgondagens kan bli en av de mest intressanta hittills. Alldeles säkert blir den en av de viktigaste. Jag hoppas att du vill vara med.

Mer läsning

Annons