Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lär Viola skolbarnen åka buss bättre

Idag startar Timrå kommun en praktisk utbildning för kommunens samtliga skolbarn till och med årskurs 6 i hur man åker buss på ett säkrare sätt. Det sker i samarbete med Vägverket och Länstrafiken. Bohmans ställer upp med buss och chauffören Viola Boström som har lång erfarenhet som förare i distriktet.

Annons
Det blir spännande och lite annorlunda, tycker Viola.
Hon kommer att berätta för barnen om säkerheten i bussen, hur de ska uppträda och sitta och en hel del annat.
När jag har berättat om vad de ska tänka på och hur de ska uppträda, så är det tänkt att vi ska göra en liten åktur, berättar Viola.
Vägverket har tagit fram en video som barnen kan se före eller efter åkturen. Skolorna har även fått annat utbildningsmaterial kring trafiksäkerhet.
Idén till projektet fick Ann Fredbäck och Ingrid Hassel för en tid sedan då flera olyckor med bussåkande barn inträffat.
NTF kommer förmodligen också att ställa upp med sin krocksläde och hastighetsmätning ska ske vid skolorna där bilisterna direkt på ljustavla kan se om de håller farten, max 30.
Idag inleder man på Laggarberg där barnen i grupper om ungefär 40 barn får en heltimmes lektion om bussåkandets krav. Utbildningen fortsätter sedan norrut, skola för skola, och avslutas i Ljustorp nästa tisdag om allt går som planerat.
I Ljustorp och Söråker är det säkert många av barnen som känner Viola sedan tidigare.
Jag kör ofta barnen från och till Ljustorp och Åvike.
Men det handlar inte bara om hur man kliver in i, sätter sig och kliver av skolbussen. Säkerheten börjar med en säker väg till hållplatsen, hur man uppträder där och hur man tar sig från skolans hållplats till skolgården.
Kommunens ledsagarservice finns med för att visa barnen den ur säkerhetssynpunkt ganska viktiga delen av resan.
Troligen kommer den här första stora satsningen i Timrå att få efterföljare i andra kommuner. Hela projektet presenteras som Bussåkningens ABC vid en trafikdag i Örnsköldsvik i mitten av april månad.

Mer läsning

Annons