Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs gamla Konsum på Kubikenborg

För äldre Sundsvallsbor är byggnaden gamla Konsum. För de yngre är den Hojkåken, mötesplats för motorcykelintresserade.
Oavsett vilket är huset snart borta.

Annons
Resenärer som kommer mot Sundsvall söderifrån på E 4 har kunnat se den röda kåken på en höjd på vänster sida.
Den är ett av få kvarlevande minnesmärken från tiden då det låg ett sågverk på Kubikenborg. Ett stycke söderut fanns herrgården där patron Enhörning bodde, och skolan som sågverket startade, Kubenskolan, finns fortfarande kvar.
Sundsvallskännaren Nils Wide minns att det förr i tiden låg fem butiker på Kubikenborg. Det röda huset byggdes åt livsmedelsbutiken Kubikenborgs proviantförening och sedermera tog kooperationen över och butiken blev Konsum. På 1960-talet lades handeln ner och sista föreståndaren hette Thea Mellberg.
Jag har faktiskt handlat där. En jämnårig kamrat hade sin morfar på Kumo, området söder om Kubikenborg, och när vi hälsade på morfar fick vi handla där, säger han.
På 80-talet köpte kommunen huset som ett saneringsobjekt. Det innebär att det hålls i användbart skick så länge det finns en hyresgäst, men inte längre. Och från början fanns en intressent: motorcykelklubben Södermalm Kräks.
För motorintresserade är Hojkåken nära förknippad med Sundsvalls motorcykelliv, inte minst de luciafester som klubben ordnade. Under de senaste åren har i stället Sundsvalls Motorcycle Club haft kåken som lokal. Nu har den också dragit sig ur, och därmed har kommunen inte längre någon anledning att behålla byggnaden.
Så nu sällas den gamla träkåken från sågverkstiden till sina fränder i historiens mull. Inte ens ett hus kan leva för alltid.

Mer läsning

Annons