Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska djuren hälsoregistreras

/

Grisar, höns och getter kan komma in i nya register. Utredning ger förslag om att veterinärer ska föra in både sjukdom, behandling och medicinering i ett djurhälsoregister.

Annons
Huvudsyftet med det nya djurhälsoregistret är att kunna övervaka smittsamma djursjukdomar och användningen av läkemedel. I första hand gäller det då antibiotika. Regeringens utredare Inger Andersson har lämnat förslagen till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
Enligt Inger Andersson skulle djurhälsoregistret bidra till både samhällsnytta och i förlängningen friskare djur. Stig Högberg, ordförande Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland, är lite skeptiskt till ett register. När det gäller hanteringen av antibiotika tycker han den är tillräckligt rigorös redan i dag då all behandling ska ske av en veterinär.
Det är klart det låter bra med de här dataregisterna. Men det brukar bli dyrt och omständligt i slutändan, säger han.
Som det är i dag så rapporterar redan de flesta veterinärer in djursjukdata gällande behandlingar och undersökningar om lantbruksdjur till Jordbruksverket. Men det har varit problem med dessa djursjukdata, något som bland annat riksdagens revisorer uppmärksammat.
En oberoende utredning har nu kommit fram till att ett register skulle bli en väsentlig statistikkälla om djursjukdomar och djurhälsa. Men ännu är inte allt klart hur det egentligen ska fungera ett av förslagen i korthet lyder. Rapporteringen begränsas till lantbruksdjur och vissa behandlingar av häst. Utökad rapportering för hästar eller andra djurslag bör utredas vidare, först måste dock systemet fungera tillfredsställande, heter det i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons