Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu ska glastaket för kvinnor bort i Sundsvall"

/
  • – I framtiden ska även kvinnor kunna klättra upp på högsta nivå, säger Bodil Hansson (S)

Bodil Hansson (S) har genomdrivit att det nu blir tydligare regler för hur de högsta chefstjänsterna ska rekryteras.
För kommunen har ett viktigt ansvar att visa vägen för att få fler kvinnor på högre chefspositioner.

Annons

– Nu ska glastaket för kvinnor bort i Sundsvall, säger Bodil Hansson efter plan- och utvecklingsutskottets möte på tisdagen där hon är ordförande.

Koncernstaben hade tidigare lagt ett förslag att det skulle göras en fördjupad analys över chefsnivåerna med perspektiv på jämställdhet och mångfald. Plus att det skulle tas fram en koncernövergripande jämställdhetsplan.

Men på utskottsmötet blev det en tydlig skärpning av de förändringar som krävs.

Nu får koncernstaben uppdraget att föreslå hur rekryteringen ska bli bättre ur jämställdhets och mångfaldsperspektiv och då särskilt belysa hur annonserna vid rekryteringen ser ut. Men också vilka som sitter i rekryteringsgrupperna och att det ska finnas transparens i processen.

– Vi behöver säkerställa att ett jämställdhetsperspektiv vägs in i rekryteringsprocessen till de högsta chefsposterna, säger Bodil Hansson.

Detta eftersom det finns ett mönster i att desto högre chefspositioner så rekryteras fler män och färre kvinnor påpekar utskottet i direktiven. Liksom att kommunen har ett viktigt ansvar att visa vägen för att få fler kvinnor på högre chefspositioner.

Chefsrekryteringarna till det nybildade servicecentret slutade med att bara män tillsatte de höga posterna. Många kommunanställda reagerade, speciellt som att det var många kompetenta kvinnor som också sökte tjänsterna.

Den som beslutar om chefstillsättningar är kommundirektören Stefan Söderlund som fått uppgiften på delegation av kommunstyrelsen. Det har ifrågasatts av oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Men Bodil Hansson ser inte det som ett problem, utan politikernas ansvar är att dra upp riktlinjerna.

Mer läsning

Annons