Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slipper Juno medicinerna hon tagit halva livet

/
  • Den här veckan har varit ett enda långt firande för femåriga Juno som nu är frisk.
  • Nu är det glädje och skratt i stället för mediciner och sjukhusbesök varje vecka.
  • Mamma Emma, Juno och pappa Petter tävlar och det blir Juno som vinner.
  • Rita, plocka spännande saker i skogen och pyssla hör till Junos lugnare aktiviteter.
  • Juno fångas upp av pappa efter en rullning i slänten.
  • Att leka är betydligt roligare och viktigare än att prata tycker Juno.
  • Lyckan är stor nu, det är mycket som Juno fått gå igenom och för föräldrarna har det varit tunga år.
  • Finaste älvan fick Juno samma dag som friskförklaringen kom från Umeå.

Äntligen har femåriga Juno blivit friskförklarad från leukemin som hon kämpat mot halva sitt liv.
Det är lycka, fest och glädje hos familjen Nyqvist med ballonger, vimplar, serpentiner och blommor.

Annons

Fast för en liten tjej är livet det som händer just nu.

Två dagar efter det livsviktiga och underbara beskedet är det den flygande älvan som hon önskat sig i ett år som är största glädjeämnet.

Att halva hennes liv har präglats av leukemin känns osannolikt när hon yr omkring som bara femåringar kan. Hon visar hur älvan kan flyga ända upp till taket, pysslar med kottar, ritar, gör kullerbyttor, rullar och springer. Att sitta och prata är inte så intressant.

Mamma Emma Nyqvist berättar om lyckan den 22 juni när de ringde från sjukhuset i Umeå med det bästa beskedet.

– Juno kastade sig om halsen på mig och skrek JAAAA och frågade i nästa andetag om hon slipper mediciner nu.

De firade med prinsesstårta och tacos till middag. Och Juno fick den fina och efterlängtade flygande älvan.

Glädjen spred sig. När Juno berättade på förskolan började fröken gråta, dagen efter blev det disco och firande med saft och popcorn. Även Emmas chef grät när hon berättade på arbetet.

För det är många som följt dem på den långa tunga resan, familj, släkt, vänner, arbetskamrater och Facebookgrupper. Emma säger att stödet har varit fantastiskt och en verklig tröst i tunga stunder. Det har även gjorts insamlingar till Juno och till Barncancerfonden i hennes namn.

– När vi var i Umeå kom vänner med matlådor för att vi skulle slippa bekymra oss. Okända människor kom med presenter till Juno. Till sist var vi tvungna att plocka undan lite för det blev så mycket. När vi kom hem hade grannarna fyllt kylskåpet. Det är så många som varit fantastiskt omtänksamma.

Emma höjer också Barncancerfonden norra till skyarna. I Umeå ser fonden till att det kommer clowner till barnen varje vecka, för föräldrar ordnas fika och massage en gång i veckan och det finns två lägenheter som familjer får bo i för att få ett avbrott från sjukhuset och vistas i en mer ombonad miljö.

– Förra veckan var vi 250 personer från Norrland med cancersjuka barn som åkte till Kroatien i en vecka. Fonden har också en stuga i Hemavan, dit var vi i våras. De anordnar väldigt mycket och ger ett bra stöd hela tiden.

Under tiden vi pratar springer Juno ut och leker, älvans batteri måste laddas.

Hela behandlingen har Juno klarat bra, även om det har varit riktigt tufft tidvis. Men hon har inte drabbats av allvarliga infektioner. Som förälder har tiden varit mycket tung, att se sitt lilla barn insjukna i en allvarlig sjukdom öppnar en avgrund under fötterna.

– Juno var så liten när beskedet kom. Hon har inte en enda gång reflekterat över behandlingarna utan bara hängt med. När mamma och pappa säger att det här måste göras så ifrågasätts det inte. Hon har vant sig vid stick i fingret – livet bara är sånt.

Efter det första svåra året har det varit sjukhusbesök varje vecka för provtagning. Nu blir det en gång i månaden i ett år framöver, men ända fram till Junos 18-årsdag kommer det att vara kontroller.

Och för ovanlighetens skull får försäkringskassan en eloge.

– Första året var vi båda hemma med Juno. När ett barn drabbas av en allvarlig sjukdom finns en särskild tillfällig föräldrapenning på obegränsad tid och vi har fått vårdbidrag för merkostnader. Det har varit skönt att slippa oroa sig för den delen, det har fungerat felfritt.

Juno gör kullerbyttor nerför grässlänten och bara skrattar.

Läs också: Junos kamp

Mer läsning