Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stängs Härnösands sjukhus

Efter år av politiska strider är det nu bara en dag kvar tills Härnösands sjukhus stängs. I framtiden blir det Sundsvalls sjukhus som tar över akutsjukvården och medicinkliniken.

Annons
Det innebär att efter torsdag kommer all slutenvård för Härnösandsborna att finnas i Sundsvall. Kvar i Härnösand blir den medicinska rehabiliteringskliniken med 16 vårdplatser.
Kvar vid sjukhuset kommer även att finnas ett antal mottagningar under vardagarna som tar emot tidsbeställda besök.
Avvecklingen av sjukhuset som nu går mot sin fullbordan har tagit tid. Det defenitiva beslutet togs den 4 mars förra året med röstsiffrorna 63 - 13 i landstingfullmäktige.
Det obekväma beslutet att av ekonomiska skäl avveckla verksamheten vid Härnösand har diskuterats ända sedan i början av 1990-talet.
Jag minns vilket motstånd jag mötte när jag tog upp frågan på en distriktskongress, berättar Fredd Sandberg (s) som sitter i landstingsstyrelsen.
Motståndet mot nedläggningen medförde att ett politiskt parti Sjukvårdspartiet bildades vars enda syfte var att rädda kvar sjukhuset. Det senaste försöket att försöka rädda kvar delar genom en privatisering avvisades med motiveringen att då kommer inga besparingar att kunna ske.
Enligt Fredd Sandberg har det mesta av den politiska turbulensen runt nedläggningen nu lagt sig och nedläggningen inte längre lika het.
Besparingarna kommer enligt honom att möjliggöra satsningar. En är att anskaffa ytterligare en strålkanon för canserbehandling. Något som beräknas kosta 30 till 40 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons