Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu undersöks marken i Inre hamnen

/
  • Den översta bottnen består av lera och sand, berättar geotekniker Urban Eng och visar materialet.
  • Borrbandvagnen väger cirka 5 ton och det krävs vissa förberedelser för att kunna köra ut den på isen. Björn Eriksson och Olle Hägglund sköter provtagningen.
  • Geoteknikerna Björn Eriksson och Olle Hägglund sköter provtagningarna av bottnen i Sundsvalls inre hamn. Här var det cirka åtta meter ner till bottnen.
  • Olle Hägglund är geotekniker och en av två som sköter den stora borrbandvagnen som tar prover i Sundsvalls inre hamn.

Provtagningarna av marken i Sundsvalls inre hamn har startat. – Vi undersöker bland annat stabiliteten och kollar vad det finns för ämnen i marken, berättar geotekniker Urban Eng.

Annons
Sundsvalls kommun har stora planer för området längs den södra kajen i Inre hamnen. Tanken är att det ska bebyggas med kontor, bostäder och affärer. Det omstridda nya teaterhuset kan också hamna i området.
Men innan beslut fattas måste marken undersökas, för att kontrollera att den inte innehåller gifter eller är svår att bygga på av andra orsaker.
Provborrningarna startade i förrgår och sker med hjälp av en stor borrbandvagn som tar prover av havsbotten och mark.
Bandvagnen väger cirka 5 ton. Innan den körs ut på isen plogas snön bort och geoteknikerna pumpar upp vatten för att isen ska växa till sig.
Det är alltid lite omständligt att vara ute på vatten och is. Vi måste ju säkerställa att isen är tillräckligt tjock, förklarar Urban Eng.
Undersökningarna beräknas hålla på under en månad framöver. I juni ska resultaten vara färdiga.

Mer läsning

Annons