Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny behandling mot lymfcancer

Sprutan kostar över 100 000 kronor och innehållet måste flygas hit från Frankrike. Härom dagen fick Erik Bredin som första patient i Sundsvall en ny behandling mot lymfcancer.

Annons
Den nya behandlingen beskrivs som lätt revolutionerande. Sundsvalls sjukhus är först utanför de stora universitetssjukhusen att använda metoden.
Jag känner mig väldigt förhoppningsfull, säger Erik Bredin själv.
Det är en snabb och enkel behandling som kan hålla patienterna sjukdomsfria under en längre tid. Man hoppas att det är ett genombrott, berättar Maria Strandberg, överläkare vid hematologen i Sundsvall.
Erik Bredin har non-Hodkins lymfom, en sorts lymfcancer. Han har tidigare fått annan behandling, men sjukdomen kom trots det tillbaka.
Det är just sådana patienter som kan komma i fråga för den nya kuren. Metoden är enkel och snabb men dyr. Totalt handlar det om 120 000 kronor.
Behandlingen beskrivs som en \"målsökande robot\" och består av två delar, dels av antikroppar som söker sig till den typ av celler som är sjuka, och dels av ett radioaktivt ämne som skadar och förstör cancerceller.
Vid två tillfällen får patienten dropp med antikroppar innan det är dags för sprutan med Zevalin, som det nya medlet heter. Zevalin tillverkas i Frankrike och måste flygas hit eftersom halveringstiden för det radioaktiva ämnet är 64 timmar.
När sprutan sedan ges så görs det i ett speciellt rum och sprutan är försedd med ett skydd på grund av strålningsrisken.
Men patienten blir inte radioaktiv utan kan gå hem direkt efteråt, berättar Maria Strandberg.
Hon var närvarande när sprutan gavs, liksom två apotekare, sjukhusfysikern och en extra sjuksköterska alla på grund av att det nya medlet är en sådan nyhet.
Maria Strandberg tycker det är spännande att det kommer nya behandlingar som ger bättre effekt och färre biverkningar än cytostatika och konventionell strålning.
Ännu mer nöjd är så klart hennes patient.
Jag tycker jag har blivit bättre på bara några dagar. Jag hade en svullnad på halsen som har gått ner redan, säger Erik Bredin.
Nu måste han regelbundet lämna blodprov i några veckor, eftersom behandlingen kan påverka benmärgen. Men han har gott hopp om att sprutan ska hjälpa honom utan större biverkningar.
Innan jag blev sjuk var jag skiträdd för sprutor. Det var någon fobi jag hade. Men nu är det inte några problem längre, skrattar han.

Mer läsning

Annons