Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny broschyr ska rädda jägare undan björnen

/

Det finns två skolor inom konsten att slippa konfronteras med en björn. Skrämmas eller spela död. Enligt Stefan Eriksson, kretsordförande i Sundsvalls jaktvårdskrets, är det bäst att backa försiktigt.
— Du kan varken springa, simma eller klättra ifrån en björn, säger han.

Annons
Hans första tips är det viktigaste; släpp aldrig ögonkontakten. Börja med att öppna jackan och försök göra dig stor. Behåll lugnet och börja backa bakåt. Det är viktigt att visa respekt för björnen. Om din manöver skulle misslyckas och björnen anfaller så gör du bäst i att ligga still och skydda bålen. Man ska aldrig vända om och springa eftersom alla rovdjur föredrar att slå bakifrån. Det är flyktbeteendet som ska undvikas.
De flesta björnmöten är helt odramatiska och björnen undviker för det mesta kontakt.
Man behöver inte vara rädd att gå ut i skogen, men information är på sin plats. Speciellt till barn och ungdomar som rör sig mycket i skogen, säger han.
Naturvårdsverket och Svenska jägareförbundet ger tillsammans ut en broschyr där just information om björnmöten ges. Broschyren ska skickas till alla jägare i Sverige inför älgjakten som snart drar igång. Syftet är att helt undvika den typen av olycka som skedde hösten 2004 då en jägare dödades av en björn.
Även om dödsolyckor av det slaget är väldigt ovanliga så får man inte glömma att det är björnen som är skogens konung. Den står högst i rang och viker bara för större björnar eller människor. Men det är viktigt att inte tolka djurets kroppsspråk fel. Exempelvis så är en björn som står på bakbenen oftast bara nyfiken. Den anfaller aldrig på två ben, utan vill försöka få en överblick över platsen. Det är ofta hunden som irriterar björnen och det gäller att undvika en björn vid dess ide, när den är med sina ungar och när den står vid ett byte.
Att björnstammen växer verkar de flesta vara överens om. Frågan är hur mycket.
Det blir mer björn. Förr var du tvungen att gå till urskogen för att se en. Nu finns kan du få syn på en i elljusspåret i Njurunda, säger Stefan Eriksson, kretsordförande i Sundsvalls jaktvårdskrets.
Den senaste rapporteringen han fick var att en björn hade synts till i Njurunda för en och en halv vecka sedan.

Mer läsning

Annons