Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hård kritik mot äldreboende i Bredsand

De äldre får duscha bara varannan vecka. En äldre man som sover på en soffa väcks brutalt. En åldring som inte klarar att äta själv får ingen hjälp. Länsstyrelsen ger en chockerande bild av förhållandena på äldreboendet Havssundet i Bredsand.

Annons
Det är inte första gången Havssundet får kritik från myndigheten i Härnösand. Vid en större granskning av kommunens äldreomsorg i våras hittade länsstyrelsen så mycket på Havssundet att man gjorde ett särskilt besök i början av juli förra året.
Och detta speciella besök gjorde tjänstemännen riktigt upprörda. Deras kritik bryter igenom byråkratsvenskan när de ska beskriva vad de såg på Havssundet.
* En ensam anställd sköter middagen för åtta äldre medan två andra tar rast. Den anställde ser att en av de äldre inte äter, men hinner inte hjälpa till, bara fråga: ska du inte äta?.
* En av de boende tog tag i en anställds arm för att få uppmärksamhet. Svaret blev ett barskt: släpp mig och den äldre visades in på sitt rum.
* Klockan var nära sex på kvällen och en av de äldre sov på soffan i ett gemensamt rum. Han väcktes brutalt och tvingades upp i sittande ställning trots att han skrek: nej, nej, nej. De anställda hindrade den äldre att lägga sig igen och fick honom att gå in till sitt rum under skrikande protester och rop: hjälp mig, hjälp mig. De andra äldre i rummet blev skärrade.
* På kylskåpsdörren satt flera lappar som fångade tjänstemännens intresse. En handlade om att några äldre måste nöja sig med dusch varannan vecka, mer hinner inte de anställda. En annan lapp sa uttryckligen att de äldre får klara sig utan pyntning vid storhelger.
Allt detta får länsstyrelsen att kräva stora förändringar vid Havssundet.
Det räcker inte att äldreboendet har fått en ny chef. Vården på äldreboendet visar bristande respekt för de äldres självbestämmande och integritet. Havssundet har dessutom för få anställda, skriver myndigheten.
\" Det krävs genomgripande förändringar av versamheten\" avslutas kritiken.
Karin Jonsson, chef för kommunens äldreboenden, förklarade nyligen att flera anställda vid Havssundet fått en varning och att scheman och bemanning ändrats. Dessutom har den nye chefen inlett samtal om etik och bemötande. Detta kommer socialtjänsten nu att redovisa för att möta länsstyrelsens allvarliga kritik.

Mer läsning

Annons