Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny konst på Akzo Nobel

/
  • Anders Edgren från Expancel, Jan-Olov Viklund, konstnär, K. Lennart Anderson, byggnadsnämnden samt Anders Bolin. Anders kommer också från byggnadsnämnden och tack vare hans bygglov så sitter nu konstverket på gaveln till Expancels nya manöverbyggnad.
  • Så här ser Jan Olov Viklunds konstverk ut. För att skydda bilderna är de placerade inom glas och ram. Nu finns installationen att beskåda på gaveln till Expancells nya manöverbyggnad.

I går avtäcktes Jan Olov Viklunds konstverk på Akzo Nobels industriområde. Målningen är 5x10 meter och består av trianglar i olika färger. Delar av installationen visar processen i Expancels produktion. I mitten är det så kallade mikrosfärer som är företagets produkt.

Annons
En av initiativtagarna till att förgylla den grå gaveln till Expancells nya manöverbyggnad var Peter Sjögren som arbetear inom Akzo Nobelkoncernen.
Jag tog kontakt med Jan Olov Viklund i slutet av 2004 och vi började spåna på olika idéer. Till slut fastnade vi för det som nu sitter på väggen, säger Peter Sjögren från Expancel.
Under en period av tio år så har Jan-Olov haft tillfälle att måla även i större format, han har gjort vägg-stora målningar i offentlig miljö, som ålderdomshem, skolor, idrottshallar och dylikt.
Han har den kunskap och erfarenhet som vi var ute efter, säger Peter Sjögren.
Yrkesskola i fyra år där han utbildade sig till byggnadsmålare. Han har sedan erfarenhet som målare och bildkonstnär i cirka trettio år. Jan-Olov Viklund är konstnär och utbildad målare bosatt i Njurunda, två mil söder om Sundsvall,
Jan Olov var klar med konstverket i mars månad 2005. Det tog tid att säkerställa att verket kunde monteras på rätt sätt. De här stora tavlorna målade han i sin enrummare. Bara det var en bragd, säger Peter Sjögren.
Jan-Olovs konst finns representerad på folktandvården i Kvissleby, Tingsta servicehus, Kyrkmons skola, Ishallen i Njurundabommen och i Folkets hus korridorer i Sundsvall.
Expancel passade också på att fira 25 års jubileum.

Mer läsning

Annons