Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag förbjuder privata mobiler på rättspsyk

/

Den 1 oktober träder en ny lag i kraft som förbjuder patienter på rättspsykiatriska kliniker att ha egna mobiltelefoner och datorer med internet på klinikerna.

Annons

Lagen gäller de patienter som omfattas av så kallad särskild utskrivningsprövning. Det är alltså patienter som anses löpa en risk att återfalla i brott och där det krävs ett domstolsbeslut för att bestämma om patienten ska få permission eller skrivas ut.

På rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall handlar det om ett 40-tal patienter.

– Det har ju inneburit att vi har tvingats flytta om patienter för att inte blanda dem som berörs av förbudet med de som inte gör det. Sedan har vi samlat in all kommunikationsutrustning för de berörda, säger Bengt Eriksson presstalesman på kliniken.

Syftet med lagen är att motverka kriminell verksamhet och droghandel. På rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall har det varit några fall där patienter bland annat laddat ner barnpornografi.

– Vi har haft några incidenter, vilket är beklagligt. Men när det har uppdagats har berörda personer belagts med förbud, det tycker vi har fungerat väl, säger Bengt Eriksson.

Kritiska röster mot den nya lagen menar att den slår mot de patienter som inte har denna typ av problematik och som kanske till exempel vill studera inifrån kliniken.

– Ja, så är det ju. Det blir en stor inskränkning för många, trots att det är ganska få som misskött sig, säger Bengt Eriksson.

Den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall kommer att ha datorer som de intagna kan använda.

Mer läsning

Annons