Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lucia med ny krona

/

Nu är röstningen avslutad, årets lucia är korad i Medelpad. Sophie Forsberg från Sundsvall blir den 83:e i ordningen att ta på sig den ljusprydda kronan.
– Just nu är jag inte nervös, säger den nyblivna lucian.

Annons

Under en körövning på tisdagen inför den kommande luciaturnén meddelades för de sju kandidaterna vem som vunnit omröstningen om att bli lucia i Medelpad. En lycklig och överraskad Sophie Forsberg kunde med nöd och näppe komma ihåg texten under resten av träningen.

– Jag väntade med att berätta för mamma tills hon hämtade mig. Man vill ju se ansiktsuttrycket när man berättar, säger Sophie.

Första hållplats på turnén som varar i en vecka är på lördag utomhus på Norra berget. Vidare på drygt 30 hållpunkter är det ett gediget program. Allt från olika äldreboenden, barnsjukhuset, hospice och Birsta city ska besökas. Det hela avslutas tillsammans med kör och orkester i Gustav Adolfs kyrka på luciadagen.

– Det kommer bli maffigt, säger Sophie.

Som vanligt är årets lucia ett samarbete mellan huvudarrangören Lions klubb Sundsvall, kyrkan och Sundsvalls Tidning. Sune Nyberg från Lions har varit med på firandena länge och vet vilken stund han uppskattar mest.

– Trots att jag varit med i tio år blir jag fortfarande tårögd när jag ser alla i kyrkan, säger han.

18-åriga Sophie, som pluggar sista året på samhällsprogrammet på Sundsvalls gymnasium, är en van sångerska. Hon började sjunga i kör redan när hon var fyra år och sedan har det fortsatt.

– Jag har hållit på med musik så länge jag minns och jag har alltid varit intresserad, säger hon.

På onsdagen firades hon hemma med blommor och tårta av både Sune Nyberg och Kristina Nyberg från Lions.

Under besöket passades även på att pröva kronan, som Sophie blir första lucia att bära.

– Vi hade tänkt använda den förra året men då var den för liten och passade inte, berättar Kristina.

Och frågar man lucian själv, är den bättre än den gamla.

Mer läsning