Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny miss i äldrevården i Sundsvall

/
  • En glömd nyckel ledde till att en hemvårdare missade att gå tillbaka till en åldring. Den äldre personen hittades medtagen på golvet dagen efter och fick föras till sjukhus.
  • Ännu en gång har ett allvarligt misstag av hemtjänsten avslöjats i Sundsvall. En hemvårdare glömde ge en äldre person mat.
  • Dystra miner vid en av skandalerna i hemtjänsten i Sundsvall förra året. Nu har det hänt igen. På presskonferensen 2005 hemtjänstcheferna Ingegerd Nordin och Rose-Marie Carlsson, dåvarande socialdirektören Sten-Olov Altin och personalchefen Harald Englund.
  • ST den 30 juni 2005.

Nu har det hänt igen. En hemvårdare i Sundsvall har missat att besöka en åldring. Den äldre personen hittades på sovrumsgolvet nedkyld och medtagen, men överlevde utan andra skador.

Annons
Långa utredningar, utbildning och skärpta rutiner efter skandalerna i somras har inte hjälpt.
Återigen har en äldre person drabbats av ett allvarligt misstag i hemtjänsten i Sundsvall. En kvinnlig hemvårdare har fått en skriftlig varning.
Det var i februari som hemvårdaren skulle besöka tre äldre personer för att lämna mat. Hon saknade nyckel till en av dem och hängde matlådan på dörren för att åka tillbaka till hemtjänstlokalen och hämta den saknade nyckeln.
På vägen besökte hon och en arbetskamrat både apotek och livsmedelsaffär. När kvinnan kom tillbaka till hemtjänstens lokal hade hon helt glömt bort matpåsen på dörren hos åldringen.
Hemvårdaren slutade sin arbetsdag utan att återvända till den äldre.
Nästa dag kom andra anställda till den äldre personens bostad. De hittade åldringen på golvet i sovrummet, nedkyld och utmattad.
Ambulans förde den äldre till sjukhus. Efter några dagars vård kunde man konstatera att åldringen inte fått några bestående skador av misstaget.
Harald Englund, personalchef, suckar djupt när han ska kommentera händelsen.
Det är allvarligt att det hänt igen. Men vi kan tyvärr aldrig gardera oss mot den här typen av misstag. Den mänskliga faktorn och det egna ansvaret kommer alltid att spela in i vården av äldre, säger han.
Efter de uppmärksammade fallen i hemtjänsten förra sommaren har ledningen för socialtjänsten gång på gång försäkrat att rutinerna skärpts och att rapporteringen är bättre.
Vad ska ni göra nu?
Vi måste fortsätta att ständigt, ständigt påminna om de rutiner som gäller, säger Harald Englund.
Rose-Marie Carlsson är ansvarig för hemtjänsten i norra Sundsvall.
Hon betonar att den kvinnliga vårdaren erkänt att hon kände till rutinerna men glömt bort dem.
Den som arbetar i hemtjänsten ska alltid kontrollera innan han eller hon slutar för dagen att man besökt alla äldre som man har ansvar för, säger hon.
Carlsson säger att det som hänt är \"beklagansvärt\".
Trots allt som gjorts händer det igen. Det är mycket tråkigt, säger hon.
Misstaget har anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Sarah.


Fakta/ Skandaler i hemtjänsten i Sundsvall
25-26 juni 2005: Hemtjänsten missar att besöka en äldre man som blir liggande svårt medtagen på golvet i sin lägenhet. Mannen förs till sjukhus och överlever. Tre anställda får en skriftlig varning.
26 juni 2005: Hemtjänstens nattpatrull i Nacksta vågar inte gå inte till en äldre kvinna på grund av en skällande hund. Kvinnan hittas senare död. Två undersköterskor tvingas säga upp sig själva i januari 2006.
7-11 juli 2005: Hemvårdarna rapporterar inte att en äldre kvinna inte svarat i telefon under fyra dagar. Kvinnan hittas avliden av en anhörig. Två anställda varslas om uppsägning, men får tillbaka jobbet efter central förhandling.
10 februari 2006: En hemvårdare ska hämta nyckel till en äldre persons bostad men glömmer att gå tillbaka dit. Åldringen hittas nästa dag nedkyld på golvet. Hemvårdaren får en skriftlig varning.
Källa: Socialtjänstens anmälningar enligt Lex Sarah.

Mer läsning

Annons