Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny missbrukarvård under året i Sundsvall

De har varit som hund och katt, socialtjänsten i Sundsvall och landstinget Västernorrland. Striden har gällt en ny gemensam enhet för missbrukarvård. Men nu tycks stridsyxan vara nedgrävd.

Annons
Det kallas beroendeenhet och är tänkt som ett mycket handfast samarbete mellan socialtjänsten i fyra kommuner, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Ånge och landstinget Västernorrland.
Tidigare har socialtjänsten i hårda ordalag kritiserat landstinget för deras \"totala ointresse för beoendefrågor\".
Kjell-Arne Sköldh, chef för individ- och familjeomsorgen i Sundsvall, förklarar att socialtjänsten inte bara fått ta hand om det sociala arbetet för att hjälpa missbrukare på fötter. Socialarbetarna har också fått ta ansvar för många medicinska insatser. Till exempel samarbetet med Maria beroendecentrum i Stockholm kring subutexbehandling av heroinister.
Nu slår Sköldh an mjukare tongångar.
Jag tycker att samarbetet är bättre nu, jag tror att vi kan smyga igång det här under året, om socialnämnden så vill på onsdag, säger han.
Beroendeenheten ska bli en del av psykiatriska klinikens avdelning sju med både öppenvård och vårdplatser för missbrukare.
Där ska anställda från socialtjänst och sjukvård gå sida vid sida för att hjälpa missbrukare både medicinskt och socialt.
Landstinget kommer att ha huvudansvaret och stå för chefskapet.
Det avgörande blir att sjukvården lyckas hitta en läkare till enheten några dagar i veckan, säger Kjell-Arne Sköldh.
Till enheten ska knytas ett eget program för subutex och en kvalificerad provtagning som kan användas av både missbrukare och anhöriga till bland annat tonåringar.
Landstinget kommer att söka statliga pengar från en särskild pott, så kallade Miltonpengar, för att starta berondeenheten och bygga om lokalerna. Där får kliniken samsas med bland annat psykiatriska klinikens jourmottagning och en observationsavdelning.
I närheten finns tillnyktringsenheten som är ett embryo till det kommande samarbetet.

Mer läsning

Annons