Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan om golfbana på Alnö

Golfbanan får mindre utrymme och en ny parkering byggs för besökare som ska till Stornäsets naturreservat. Nu ställs det nya förslaget om en golfbana på norra Alnö ut för allmänheten.

Annons
Arbetet med att bygga en 18-håls golfbana vid Stornäset på norra Alnö har pågått sedan 2001.
En kommunal detaljplan om golfbanan antogs 2004, men överklagades till både länsstyrelse och regering. Orsaken är att den planerade golfbanan ligger i närheten av Stornäsets naturreservat, som är ett känsligt fågelskyddsområde. Regeringen gick på de överklagandes linje och underkände planen, eftersom miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes vara för dålig.
I det nya förslaget till detaljplan får golfbanan inte breda ut sig lika mycket som tidigare mot naturreservatet. I planen har också en ny miljökonsekvensbeskrivning tagits fram, som visar att golfbanan inte påverkar naturreservatet negativt. Naturreservatet får även en egen parkering för sina besökare.
Medelpads ornitologiska förening är kritisk till detaljplanen, men tycker att den är bättre än den förra och godtagbar. Föreningen ifrågasätter bland annat att skyddsjakt ska bedrivas för att få bort oönskade fåglar från banområdet. En åsikt som även miljökontoret i Sundsvall för fram.
Alnöbon Bengt Carlsson, en av de privatpersoner som överklagade den förra planen, vill även denna gång att golfbanan placeras någon helt annanstans, för att skydda naturreservatet.
Förslaget till ny detaljplan ställs ut i kommunhuset och på Kulturmagasinet mellan den 19 mars och 13 april. Sundsvalls kommunfullmäktige fattar slutligt beslut. Men på grund av naturreservatet krävs också tillstånd från länsstyrelsen för att banan ska få grönt ljus.

Mer läsning

Annons