Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teori efter provsvar: Därför blev SM-deltagarna sjuka i Selångersån

Nu kan gåtan vara löst.
Ett nytt provsvar från en av de tävlande under SM-veckan visar spår av kräksjukevirus.
– Det mesta tyder på att personen var sjuk redan innan tävlingarna, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Annons

Det är fel årstid för vinterkräksjuka, ändå har Norovirus, som orsakar vinterkräksjuka, hittats i kroppen på en av de tävlande under SM-veckan. Ett provsvar som får läkarna att tro att personen har haft viruset i sig redan innan tävlingen.

– Det är riktigt tråkigt att det här har hänt. Mycket tyder på att det är viruset från den här personen som har smittat de andra, eftersom att inga bakterier har hittats i vattnet, säger Hans Boman.

Nu hoppas man också på att kunna ta virusprover från vattnet.

– Det är tyvärr svårt att mäta virus i vatten, men jag ska träffa Folkhälsomyndigheten under dagen för att se vad de tror. Om det tror att det rör sig om vattnet eller personlig smitta, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef på kommunen.

Hans Boman tror inte att det är gemensamma toaletter på området som kan vara problemet.

– Det känns ändå mer troligt att personerna har blivit smittade i vattnet. Det är den gemensamma nämnaren dem emellan, säger Hans Boman.

Troligtvis har viruset färdats i vattnet och lett till att fler har insjuknat. Än är det oklart hur.

– Fler prover ska tas på de tävlande. När det rör sig om evenemang med såhär mycket folk som simmar i ett vattendrag är det lätt hänt att folk får kallsupar. Då finns en ganska stor risk för smitta, säger Hans Boman.

På miljökontoret har man ännu inte kommit fram till några andra svar.

– Fler bakterieprover har tagits på vattnet, men svaren har inte kommit än. Vi fortsätter att undersöka så långt vi kan för att hitta vad orsaken är. Vi vill också försöka kartlägga när personerna har blivit sjuka för att se om det kanske kan vara så att en person har smittat resten, säger Peter Ekström, biträdande chef på miljökontoret.

Lars-Erik Återgård hoppas att vattnet är oskyldigt.

– Det känns mer troligt att det rör sig om handhygien eller att någon redan var smittad innan. Förhoppningsvis är det inte vattnet så att man snart kan bada där igen, säger han.

Merparten av de som tävlade i Selångersån insjuknade kort efter tävlingarna med symptom liknande vinterkräksjuka.

Mer läsning

Annons