Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning om Lillgårdens framtid

Lillgården kan få en ny chans. Nu finns möjlighet till en grundlig utredning om byggnaden får plats i Scenhusplanerna.

Annons
Scenhusbygget i Sundsvall har väckt många känslor, bland annat för att den gamla barnkrubban Lillgården försvinner. Men nu ges nytt hopp åt byggnaden, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Margareta Johansson (s), vill bevara Lillgården.
Jag har aldrig tyckt att det har varit någon fördel att riva Lillgården. Men jag har inte tidigare fått någon indikation på att det går att bevara, säger Margareta Johansson.
Några sådana signaler har inte dykt upp nu heller, men kanske finns det mer att göra för att hitta alternativ.
Jag är inte övertygad om att man har gått så långt som man skulle kunna göra. Jag vill att man tittar på vad som kan göras, säger Margareta Johansson.
Att hon nu vill ha en utredning beror på alla de reaktioner som en rivning har väckt.
Vad som har kommit är att väldigt många är engagerade i att bevara Lillgården. Det här är inget hus som det har pratats om tidigare, säger Margareta Johansson.
Nyligen upptäcktes olja i marken där scenhuset ska byggas. Det satte käppar i hjulen och arbetet fick stoppas.
Det går att utnyttja den månad som man nu gör uppehåll på grund av markföroreningarna. Jag har pratat med projektgruppen om det, säger Margareta Johansson.
Men att behålla Lillgården till varje pris är inte aktuellt.
Ramarna ligger fast, det får inte kosta 20 miljoner extra att bevara byggnaden utan måste rymmas i den budget som är lagd, säger Margareta Johansson.

Mer läsning

Annons