Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya direktiv för alla kommunala bolag

Kravet på höjd avkastning från Sundsvall Energi är ett av många nya direktiv för de kommunala bolagen. Syftet är att ägaren, kommunen och skattebetalarna, äntligen ska få en utdelning på sitt ägande.

Annons
Förslaget kallas \"bolagsspecifika ägardirektiv i helägda bolag\" och tas upp av politikerna i finansutskottet på tisdag.
Direktiven ska strama upp kraven på alla helägda kommunala bolag i Sundsvall och se till att moderbolaget, Stadsbacken, börjar betala en \"skälig utdelning\" till ägaren, kommunen, efter år 2007.
Det kan röra sig om sju, åtta procent på det kapital kommunen satsat, säger Carlsson.
För att klara utdelningen till kommunen måste Stadsbacken i sin tur ta in mer pengar från mjölkkon, Sundsvall Energi, genom det höjda kravet på avkastning (se artikel intill). Även Mitthem har krav på avkastning, oförändrat åtta procent av det egna kapitalet.
Övriga bolag har inga egentliga krav på att lämna ett överskott.
De pengar som moderbolaget Stadsbacken får in, ska inte bara delas ut till ägaren, kommunen. De går också till det stora svarta hålet i koncernen, bolaget Gärdehov Förvaltning med gökungen Sporthallen. Den delen går back med omkring 16 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons