Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grepp stoppar korridorvård och böter

Direkt till vårdavdelning utan att passera akuten.
Så är tanken med en helt ny avdelning som öppnades på Sundsvalls sjukhus i går.
Ett av flera grepp för att få slut på korridorvård och dryga böter.

Annons
Medicinkliniken i Sundsvall har under flera år varit hårt pressad av en tät ström av patienter. Och flödet är ännu större i höst, efter att stora delar av Härnösands sjukhus lagts ner.
Gång på gång har medicinklinikens avdelning nio ertappats med att vårda patienter i korridoren när alla vårdplatser är fyllda. Ett dyrbart brott mot arbetsmiljöverkets regler som numera ger 100 000 kronor i böter vid varje upptäckt fall.
Nu tar sjukhusledningen flera grepp i hopp att lätta på trycket på medicinkliniken och slippa böter.
Den viktigaste nyheten invigdes i går med smörgåstårta och cider. Det är en akutgeriatrisk avdelning som fullt utbyggd får ett 15-tal vårdplatser. Både vårdplatser och anställda har till stor del flyttats från nedlagda Härnösands sjukhus.
Avdelningen riktar sig till äldre patienter som bor hemma och har flera sjukdomar. "Multisjuka äldre" som hittills varit hänvisade till akutmottagningen och vårdplatser på medicinklinikens avdelning nio när de blivit akut sjuka.
Nu ska dessa patienter ta en genväg förbi akuten och medicinkliniken. Den distriktsläkare som besöker den äldre i hemmet kan skriva in honom eller henne direkt på den akutgeriatriska vårdavdelningen.
Här ska finnas en bra kunskap för att ta hand om äldre multisjuka, säger Anders Nelvig, chef för geriatriska kliniken.
Hur många patienter som verkligen kan gå denna väg återstår att se.
Många äldre kommer med buller och bång och behöver verkligen akut sjukvård, säger Staffan Magnusson, chef för medicinkliniken.
Flera andra nyheter kan också avlasta den tyngda medicinkliniken:
* Patienthotellet som invigdes förra veckan tar emot en liten grupp medicinpatienter, personer som väntar på kranskärlsröntgen och liknande behandling.
* Två vårdplatssamordnare som började arbeta i somras ska ha järnkoll på alla lediga vårdplatser på sjukhuset. De ska se till att ingen överbeläggning sker, samtidigt som något skrymsle i byggnaden står oanvänt.
Även arbetsmiljöverket anar ett slut på den långa vårdstriden om överbeläggningar. Myndigheten har begärt in en beskrivning av det som nu sker på Sundsvalls sjukhus.

Mer läsning

Annons