Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hastighetskameror ska öka säkerheten

/
  • Kristina Bohlin tycker folk ska köra lagligt även utan kameror. Men blir det säkrare trafik så välkomnar hon åtgärderna.

Trafiksäkerhetskamerorna ska bli effektivare och nu ska alla skåpen innehålla en kamera. I Sundsvallsområdet ska det sättas upp 12 nya kameror och flera av dem kommer att sättas upp på E 4 mellan Njurunda och Sundsvall.

Annons
Den olycksdrabbade sträckan mellan Njurunda och Sundsvall har redan kameraskåp utplacerade. De skåpen innehåller oftast ingen kamera och måste skötas manuellt. De nya kameraskåpen kommer däremot alla att innehålla en avancerad digitalkamera som hanterar bilderna automatiskt.
Vägverket och Rikspolisstyrelsen har i samråd bestämt att skåpen ska placeras ut på olycksdrabbade vägavsnitt. Kamerorna är i första hand till för att öka trafiksäkerheten något som efter sommaren och höstens många olyckor på E 4 mellan Njurunda och Sundsvall torde anses som nödvändigt.
Som ett led i att öka trafiksäkerheten har Vägverket tidigare i höst flyttat de kameror som tidigare satt vid 90-sträckan på E 4 vid Njurundabommen flyttats till 70-avsnitt. Bland annat de kamerorna ska alltså bytas ut till de mer avancerade modellerna för att öka trafiksäkerheten på sträckan, något som trafikpolisen prioriterar högt.
Att förmå trafiken att hålla rätt hastighet är en av polisens viktigaste uppgifter för att öka trafiksäkerheten, säger rikspolischef Stefan Strömberg i ett pressmeddelande.
Kristina Bohlin från Nolby har ofta kört sträckan mellan Njurunda och Sundsvall. Hon välkomnar de nya kamerorna men tycker samtidigt att trafiken borde fungera utan övervakningen.
Egentligen skulle de inte behöva sätta upp kameror, folk borde köra vettigt ändå, säger hon.
Men att trafiken på sträckan under vissa tider kör i hastigheter över de tillåtna är ingenting som är nytt. Oftast sker det enligt henne under perioder med lite trafik så kamerorna kan komma till nytta då.
Blir det säkrare trafik så är det ju helt ok, säger Kristina Bohlin.
Vägverket har gjort en undersökning gällande kunskaper om trafikövervakningskameror och i den framgår det att allmänheten ser fortkörning som ett stort problem. Kvinnor ser ofta problemet större än män men sammanlagt tror en stor majoritet att trafiksäkerheten ökar på de vägsträckor som har kameror.
I de nya skåpen kommer det, till skillnad från nu, alltid finnas en kamera. Bilderna hanteras automatiskt och kommer att skickas till en enhet inom polisen som är placerad i Kiruna. Den gruppen kommer att styra kamerorna och utreda ärendena. Ett betydligt mer effektivare och smidigare system än det manuella arbete som de nuvarande kamerorna kräver.

Mer läsning

Annons