Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krav på bantning av Birstaplaner

En kraftig utbyggnad av östra Birsta kan hota hela områdets ställning i framtiden.
Det framgår av en utredning.
Därför vill kommundirektören Peter Gavelin banta storsatsningen.
— Det är en felaktig slutsats, kontrar Birger Sandgren på Norrtornet.

Annons
För en tid sedan satte Peter Gavelin sin signatur på kommunstyrelsekontorets yttrande över detaljplanen för Radiodalen, det vill säga Birsta öster om motorvägen.
Och precis som miljönämnden tidigare gjort, vill den kommunala toppförvaltningen banta de omfattande exploateringsplanerna.
Fastighetsägaren Norrtornet vill sälja markområdet med byggrätt för över 70 000 kvadratmeter butiksyta. Det är en utbyggnad som är större än vad marknaden klarar av, enligt kommunstyrelsekontoret.
Vi tycker att det viktigaste är att se helheten. Birsta får inte bli två öar på vardera sidan om motorvägen utan området måste hänga ihop. Därför förespråkar vi också ytterligare kommunikationssatsningar, säger Peter Gavelin.
Hans förvaltning stödjer sig på en utredning gjord av konsultfirman Nordplan, som bedömer en utbyggnad med 41 000 - 47 000 kvadratmeter som rimlig i dagsläget.
Blir exploateringen mer omfattande kan det leda till utflyttning från västra Birsta, med "utglesning" av hela området som följd.
Den utvecklingen skulle i sin tur kunna skänka konkurrensfördelar till Umeå och Gävle (Valbo) genom att Birsta förlorar lystern som "ett enda tätt, attraktivt, tillgängligt och "hett" område".
Men Birger Sandgren, som representerar markägaren Norrtornet, anser att det här i grunden är ett felaktigt resonemang.
Allt det här startade med att företagen uppvaktade kommunen och förklarade att om de ska etablera sig i Birsta så behöver de ett sådant här markområde.
Här kommer de stora aktörerna, som fordrar mycket yta, att bre ut sig. Det är därför det krävs en plan enligt våra intentioner. Annars kan det bli så att de här aktörerna inte har någon möjlighet att etablera sig i Birstaområdet, säger Birger Sandgren.
Miljöpartiet och folkpartiet har sedan tidigare deklarerat att de vill stoppa all exploateringen för handel i Radiodalen. Och inom socialdemokratin finns tecken på splittring i frågan, mellan de som vill ha en utbyggnad i etapper och de som vill gå Norrtornet till mötes fullt ut.

Mer läsning

Annons