Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya möjligheter men gamla attityder

/
  • Dilara Alieva har sitt ombud Jan-Åke Biberg med på besöket hos Migrationsverket. En god hjälp i en tuff miljö.
  • Utanför den familjens gamla bostad står Emils cykel kvar. Det är tomt i lägenheten men familjen får inte flytta tillbaka.
  • Misstron mot Migrationsverket är så stor att bandspelare får följa med när Dilara Alieva ska dit.
  • ST 30 april i år.

I går tog Dilara Alieva chansen, som en av de första i Sundsvall, att få sitt ärende prövat av Migrationsverket enligt den nya tillfälliga lagen som trädde i kraft. Men även om den nya lagen är generösare så är inte bemötandet humanare.

Annons
I april avvisades Dilara tillsammans med sin 80-åriga, svårt sjuka mor, Jevgenija Avagimova, sin syster Adelina och hennes barn Emil till Azerbajdzjan under uppmärksammade former. Men de togs inte emot i landet.
Dilara Alieva, 43 år, har haft en tung ansvarsbörda sedan familjen kom tillbaka till Timrå. Hennes mor är svårt sjuk, systern psykiskt instabil och systerns sjuårige son Emil kräver sitt. Även om han skaffat många vänner i förskolan och skolan under de dryga tre år som de varit här.
Som representant för familjen besökte Dilara i går på förmiddagen Migrationsverket för att få en ny prövning. Stora förhoppningar finns om asyl. Det gick inte att klara av formaliteterna på en gång utan handläggaren KG Holmström krävde också ett besök på eftermiddagen. Men inte heller det räckte för att hela familjen skulle registreras.
Vi måste se den fysiska personen, säger KG Holmström.
Om någon är alltför sjuk kan han tänka sig att Migrationsverket eventuellt gör ett hembesök för att göra registreringen, men då krävs ett läkarintyg. Detta trots att information gått ut om att det skulle räcka med en skriftlig anmälan till att börja med.
I början av oktober lämnade Dilara och resten av familjen boendet i Timrå och gömde sig. De var rädda för att bli utsatta för ett till avvisningsförsök innan den nya lagen trädde i kraft, för deras ärende har legat kvar hos gränspolisen. Sannolikt var det ett för dem klokt beslut eftersom andra avvisats i sista minuten innan lagen antogs. Att de gömde sig fick till följd att de avskrevs hos Migrationsverket.
Dilara kom därför i går för att få familjen registrerad, ansöka på nytt och för att de skulle få flytta tillbaka till Timrå. Ett annat problem har varit att de nekats bistånd sedan i maj eftersom gränspolisen påträffade 67 000 kronor vid avvisningsförsöket, motsvarande 15,50 kronor sparat per person och dag. Pengar som de sparat för att mormor skulle få nya tänder och systrarna laga sina tänder och byte av glasögon.
Så i 6,5 månad har de tvingats leva upp de pengarna, trots att det i Migrationsverkets egna bestämmelser framgår att asylsökande har rätt att spara av dagsersättning och ändå beviljas bidrag.
Inte heller i går fick de biståndet beviljat, pengarna borde enligt KG Holmström räcka till februari.
Dilara var förtvivlad. Och fyllde i en försäkran att de inte har några pengar. Inte heller får de flytta tillbaka till Timrå. Den lägenheten hade i går lämnats över till någon annan, fast en kontroll på eftermiddagen visade att den stod tom. I stället bereddes familjen bostad i Fagerdal.
Men deras ärende ska omprövas. Enligt de mer humana reglerna.

Mer läsning

Annons