Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för Södra hamnen

/
  • Skanskas avdelningschef Jan Dahl tror att Södra hamnen kan bli grönare än Inre Hamnen.

Södra hamnen väntar på en uppryckning. Skanska vill bygga kontor och bostäder i området och politikerna vill att en plan tas fram. — Vi ska titta på det och återkomma i augusti, säger Jan Dahl, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret.

Annons
Planerna för Södra hamnen är fortfarande i sin linda, precis som Skanskas planer.
Men signalerna är tydliga och politikerna har svarat med att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att se över förutsättningarna för en planläggning.
Under sommaren händer det nog inte så mycket. Men, vi ska se över vilka stenar vi måste vända på för att gå vidare, säger Jan Dahl.
Byggstarten är alltså ett avlägset mål. Men när det sker, sker det antagligen först där Stuvarvägen viker av i nittio graders vinkel österut mot Kolvägen.
Vart man vill ha kontorsbyggnaden är lite oklart. Man har redovisat den på ett annat ställe, men Stuvarvägshörnan är ett alternativt läge. Där har man fördelen att man inte är så beroende av kaj- eller järnvägsproblematiken, fortsätter Jan Dahl.
Startdatumet för kajrenoveringen i Södra hamnen är ett frågetecken. Samma sak gäller industrispåret, som måste vara kvar tills dess Tibnor hittat ny adress.
Däremot räknar planerarna med att Södra hamnen rymmer många gamla miljösynder. På så sätt ska de åtminstone förebygga oväntade fördyringar och fördröjningar.
Jan Dahl tror att Södra hamnen kan bli ett grönare område än Inre hamnen, som präglas av sin täta kvartersindelade stadsbebyggelse. Trädgårdstad är ett begrepp han använder.
Samtidigt måste vi givetvis vara rädda om den mark som finns i Sundsvall eftersom staden inte kan växa åt så många håll, säger han.
Tidigare i veckan presenterade Parkera planer på ett parkeringshus på Stuvarvägen. Ett projekt beräknat till 30 miljoner kronor.
Finansieringen är inte klar, fast även om pengarna fanns till hands i dag skulle bygget troligen ändå bli försenat.
Vi tycker det är en jättebra idé med ett parkeringshus just där. Men,i princip finns det ingen byggrätt där och det hänger ihop med att hela det här området en gång var tänkt att användas när E4:an skulle dras om. Därför måste vi förmodligen göra en planändring även för det området, säger Jan Dahl.
Han skulle själv vilja se fler attraktioner i hamnområdet. Saker som lockar dit andra än de som bor och arbetar där.
En offentlig byggnad, kanske ett scenhus, skulle kunna vara ett sådant mål. Samtidigt betonar han att en vanlig restaurang skulle räcka långt.
Men kommunen kan inte tvinga fram den varan, utan vi kan bara hoppas att det finns en marknad för det, säger Jan Dahl.

Mer läsning

Annons