Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för gatuskyltarna

/
  • Virrvarret med gatuskyltar är snart ett minne blott. Ett nytt regelverk har tagits fram som bara tillåter en viss sorts skyltar i mindre omfattning.
  • Väggskyltar och de specialbyggda skyltarna med sarg nertill är de enda som kommer att tillåtas i framtiden. För butiksägarna i stans gallerior gäller gemensamma informationsväxlare. På Stan Citybolagets Ulrica Edström och stadsarkitekten Anita Edlund tror att de nya reglerna är en bra lösning.

Nu gäller nya regler för \"trottoarpratarna\" i Sundsvall. Skyltarna förbjöds för ett år sedan eftersom de hindrade framkomligheten, inte minst för synskadade. — Enligt ett nytt beslut kommer en variant att tillåtas som har sarg nertill, säger Ulrica Edström från På Stan Citybolaget.

Annons

De utplacerade skyltarna är omstridda i städer över hela landet. I Sundsvall har de varit upphov till en rad olika beslut.
I går träffades Ulrica Edström och stadsarkitekt Anita Edlund för att gå igenom de sista detaljerna i det nya regelverket.
Vi tror att det här kommer att bli en jättebra lösning. Både vi, stadsbyggnadskontoret och Handikapprådet är överens om vad som nu ska gälla, säger Ulrica Edström.
Från Synskadades riksförbund är man generellt emot de utplacerade informationsskyltarna.
Men kommer de nya reglerna att följas så blir det bra. De största problemen har funnits på Storgatans sidogator och där ska det i framtiden bara vara tillåtet med fasadskyltar, säger Alf Thunell som representerar Handikapprådet och Synskadades riksförbund.
För handlarna är skyltarna viktiga.
De är en informationskanal och ger samtidigt en signal om att det är öppet, säger Ulrica Edström.
På Storgatan kommer det bara tillåtas en en skylt per handlare och de ska placeras enligt gällande regler på ett märkt område. För galleriornas butiker kommer det bara att tillåtas gemensamma informationsväxlare med upp till 20 budskap.

Fakta/Skyltning på stan
En trottoarpratare med rund sarg nertill, eller en väggpratare per butik/företag får placeras ut. Platsen där de står ska vara godkänd och markerad.
Uppsättning av väggpratare sker i samråd med kommunen och fastighetsägaren. För gallerior gäller en separat lösning med en informationsväxlare. Skyltarna får endast placeras i direkt anslutning till den egna butiken/företaget.
Tillstånd söks gemensamt för På Stan Citybolagets medlemmar. Icke medlemmar söker eget tillstånd hos Polisen.
På Storgatans gågatudel ska trottoarpratare placeras inom möbleringszonen. De får placeras tidigast tre meter från gatukorsningar. På gator med trottoar ska de placeras intill fasaden och de ska tas in nattetid.
Om en utplacerad trottoarpratare inte uppfyller gällande villkor kommer tillståndet att dras in.

Mer läsning

Annons