Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sandningsregler irriterar och förbryllar

/
  • Ska jag sanda den här gångbanan? undrar Lars-Erik Palmgren. Han och flera andra ställer sig frågande inför kommunens nya sandningsregler.

Kommunens nya sandningsregler väcker starka känslor. – Informationen har varit under all kritik. De nya reglerna går egentligen att tolka hur som helst, säger Lars-Erik Palmgren, villaägare i Skönsberg.

Annons
I vintras fick företag och enskilda personer ta över kommunens ansvar för sandningen av delar av vägar och trottoarer.
Följden blev att både driften och det juridiska skyldigheterna hamnade i händerna på varje fastighetsägare.
Då gick ett informationsbrev ut till alla fastighetsägare. Ett brev som skapat starka känslor och osäkerhet hos mottagarna.
Jag har pratat med många bekanta om innehållet i brevet. Det visade sig att vi var flera som undrade över formuleringarna, säger Lars-Erik Palmgren.
Nu närmar sig halksäsongen igen. För att vara på den säkra sidan har Palmgren skrivit till kommunen för att få reda på sina och andras skyldigheter.
Bland annat undrar Lars-Erik Palmgren de krav som \"rimligen\" kan ställas på fastighetsägaren i fråga om trevnad, framkomlighet och trafiksäkerhet på gångbanan.
Vad innebär rimligen? I en annan del står det att jag ska sköta gångvägar, trappor och gångbanor och trottoarer utmed och mellan min fastighet. Vad innebär utmed? Det framgår inte, konstaterar Lars-Erik Palmgren.
Och han har flera andra exempel på hur de nya reglerna kan tolkas på flera olika sätt.
Andemeningen förstår jag ju. Men det vore ju bra om någon med juridiskt kunnande skrivit det här brevet. Det finns för många fallgropar helt enkelt, säger Lars-Erik Palmgren.
Numer gäller det att veta när kommunens plogbil varit framme och tagit bort snö. Sandningsansvaret inträder direkt.
Det här faller på sin egen orimlighet. Tänk om jag är på semester i två veckor eller sitter på jobbet. Ska jag då sätta mig i bilen eller ta flyget hem för att sanda? säger Lars-Erik Palmgren.
Noterbart är också att fastighetsägare nu kan tvingas att sanda gångbanor som inte går i direkt anslutning till den egna tomten. En gångväg som ligger några meter bort på allmänt område kan bli ditt ansvar.
Det stämmer, det ligger under samma regler. Det kan vara ett grönområde emellan. Hur långt det området får vara blir en bedömning från fall till fall, säger Jan Eriksson, avdelningschef på fastighetskontoret.
Hans förklaring till att brevet är svårt att förstå är att reglerna bakom är svåra att definiera.
Det här brevet har gåtts igenom av jurister och informatörer. Att göra en föreskrift tydlig ur alla synvinklar är väldigt svårt, säger Jan Eriksson.

Mer läsning

Annons