Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tag ska förbättra vården i Ljustadalen

/
  • Distriktssköterskorna Kristina Pedersen och Ylva Östman arbetar på Ljustadalens vårdcentral.
  • Personalen på Ljustadalens vårdcentral utvecklar just nu en ny organisation. Patienter med astma, kol, högt blodtryck, inkontinens och infektionssjukdomar får egna mottagningar med specialutbildade sjuksköterskor som ansvariga.
  • Britt-Marie Nordin är en av de distriktssköterskor som arbetar på Ljustadalens vårdcentral.
  • Distriktssköterskan Britt - Marie Nordin ska bli ansvarig för patienter med kol när Ljustadalens vårdcentral organiserar om.
  • Annika P Berglund, chef vid vårdcentralerna i Granloholm och Ljustadalen, förklarar hur vården ska bli bättre trots läkarbrist.
  • ST 30 mars.

Ljustadalens vårdcentral har en ny organisation på gång. Kroniska sjukdomar som astma, kol, högt blodtryck men även inkontinens och infektionssjukdomar får egna mottagningar med specialutbildade sjuksköterskor som ansvariga.
Det är lösningen för att göra vården effektivare trots läkarbrist.

Annons

Vårdcentralschefen Annika P Berglund vill förklara varför resultatet på hennes vårdcentraler i Granloholm och Ljustadalen blev dåliga när det gäller tillgängligheten och hur personalen tänker göra för att förbättra den.

ST publicerade i måndags statistik över primärvårdens tillgänglighet för befolkning och patienter i en revisionsrapport från Västernorrlands landsting.

Annika P Berglund förklarar att vårdcentralen i Ljustadalen är en treläkarstation och har ett underlag på cirka 4 800 patienter. För närvarande har den inga ordinarie läkare utan en och en halv tjänst bemannas av stafettläkare. Samma förhållande gäller på Granloholms vårdcentral. En och en halv tjänst av tre är bemannade, med stafettläkare. Där är patientunderlaget 5 100.

– En stafettläkare kostar mer än dubbelt så mycket som en ordinarie läkare. Vi får inte överskrida vår budget. Vi ska även bemanna primärvårdsjouren inom ramen för vår budget. Även de är stafettläkare. Med en halvering av bemanningen kan vi inte leva upp till vårdgarantin, säger Annika P Berglund.

Hon säger också att det råder brist på omkring 2 000 allmänläkare i Sverige.

Genom att satsa mer på sköterskeledda mottagningar har det visat sig möjligt att frigöra mer läkartid för de kroniskt/svårt sjuka som diabetiker och äldre. Därför vill Ljustadalen satsa på det. Granloholms vårdcentral kommer däremot att läggas ned under 2009.

Annika P Berglund säger att enligt Socialstyrelsens Öppna jämförelser från 2005 varierar vårdbehovet mellan Ljustadalens och Granloholms vårdcentraler.

– De som bodde i Ljustadalen 2005 hade det högsta faktiska behovet av vård i Sundsvalls kommun men utnyttjade vården minst. Granloholmsborna hade det lägsta behovet men konsumerade mest vård. Mycket pekar på att det ser likadant ut nu.

När det gäller antalet besvarade samtal har Annika P Berglund en teori varför så få samtal blev besvarade i procent räknat. Under mätmånaden oktober förra året var samtalen tre gånger så många som andra månader på grund av annonsering om influensavaccin och att patienterna måste boka vaccinationstid.

– Läxan vi har lärt oss inför höstens vaccinationskampanj är att vi måste organisera på ett annat vis för att undvika telefonanstormning, säger Annika P Berglund.

Personalen har också börjat med etiska ronder som innebär att man med patienten i fokus får möjlighet att diskutera etiska dilemman och dela med sig av sina gemensamma erfarenheter.

Mer läsning

Annons