Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybakt tunnbröd och fingerfärdigt hantverk på bygdens dag

/
  • Elvaåriga Linda Backberg kammade hem fem vinster i lotteriet.
  • – Man träffar mycket folk när står här och bakar. I går fick vi besök av några tyskar när vi var här och bakade inför hembygdsdagen, säger Anna Norberg.
  • Monika Karlsson och Anna Norberg bakade hembakt bröd.
  • Margit Elfström, Yngve Elfström, Ann-Mari Sjölund, Anders Sjölund och Kerstin Kvillefors sålde hantverk.
  • Källardraget bjöd på traditionell musik.
  • Solen tittade fram när Källardraget intog scenen.

Längst upp på toppen av Vättaberget, med utsikt över Indalsälvens storslagna dalgång, arrangerades under helgen Lidens hembygdsdag.

Annons

Miljön kan närmast beskrivas som idyllisk och hit tar man sig bara genom att färdas på den krokiga grusvägen som slingrar sig uppför berget. Hembygdsdagen startades med en gudstjänst, som tyvärr fick avvika från sin traditionella plats vid utsiktsplatsen och i stället flytta in till logen på grund av det sämre vädret.

– När vi öppnade var det dåligt väder, men när Källardraget började spela och sjunga så sprack det upp. I år har vi haft otur med vädret hela sommaren och det påverkar såklart besöksantalet. De flesta av besökarna kommer utifrån, men det skulle vara roligt om fler bybor kom hit och värnade om traditionen, säger hembygdsföreningens ordförande Anna-Lena Lindbergsson.

Folkmusikerna från Källardraget utmanade besökarna på ett musikquiz där frågorna var relaterade till låtarna de spelade. För den hungrige fanns det möjlighet att köpa kolbullar eller nybakat tunnbröd och var man på jakt efter något handgjort så erbjöds allt från stickade sockar till flätade handväskor gjorda av gamla kaffeförpackningar. Yngst av alla försäljare var elvaåriga Linda Backberg, som även kammade hem en hel del priser i lotteriet.

– Jag och farmor är här och säljer saker gjorda av näver. Jag brukar vara med här varje år och i år hade jag tur i lotteriet också. Hittills har jag vunnit fem priser, säger Linda Backberg

Mer läsning

Annons