Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhetsarbetet stannar aldrig

/
  • Från 23 till tidigt på morgonen jobbar numera den här kvartetten för att förse dig med färska nyheter på Dagbladet.se. Övre raden, Kenneth Fahlberg, Julia Andersson. Nedre raden: Jan-Arne Bäckström, Sofia Forell.

Annons

Klockan är sju på morgonen när nyhetschefen och vår digitala redaktör slår sig ner vid desken i mediehuset i Badhusparken. De går hem på eftermiddagen och ersätts då av ett kvällsteam, bestående av nattchef och nyhetsreporter, som är på jobbet till strax före tolv på kvällen innan de i sin tur avslutar arbetspasset.

Och så rullar det på. Så ser vår produktionscykel ut här på redaktionen – och den har fungerat fint när det handlar om att göra morgontidning. Däremot är det i dag svårare att förklara varför vi slutar göra journalistik när klockan slår midnatt. Ni, våra läsare, är vakna sent, jobbar natt eller börjar redan i gryningen – och är utrustade med smarta mobiler, läsplattor och datorer. Att låta er vänta på nyheterna håller inte längre. Ska vi ha järnkoll på vad som händer i Medelpad ska vi ha det hela tiden, oavsett vad klockan är.

Numera är vi därför bemannade dygnet runt. Från och med hösten har Dagbladet via Mittmedia personal som jobbar även nattetid. I oktober satte våra fyra "nattugglor" Sofia Forell, Jan-Arne Bäckström, Julia Andersson och Kenneth Fahlberg (de två sistnämnda för övrigt tidigare medarbetare på Dagbladet) igång med arbetet – att serva sin publik med färska nyheter på vår nyhetssajt Dagbladet.se från sen kväll till tidig morgon. Varje dag, året om.

"Väcks man av blåljus mitt i natten vill man kanske veta vad som hänt och om det är något allvarligt", säger Julia Andersson, som alltså nu jobbat med nattwebben, som gänget kallas, i en dryg månad.

De inleder sina arbetspass när vår ordinarie personal går hem på kvällen och vakar sedan hela natten över Mittmedias spridningsområde – 40 kommuner I Mellannorrland. Genom deras försorg förses våra nyhetssajter med såväl lokala händelser och väderuppdateringar som världsnyheter och sportnytt.

"Våra läsare ska kunna lita på att vi har bäst koll på våra områden – även nattetid. Det här är en jättespännande satsning för oss i och med att vi nu kan köra nyhetsbevakning dygnet runt med bemannad redaktion 24/7. På riktigt", säger Gabrielle Bäckström, som arbetsleder nattwebben i rollen som central deskcoach.

Jag håller med henne. Det här är lika efterlängtat som välbehövligt. Det är också ännu ett exempel i raden på hur vi på redaktionen ständigt måste förändra oss för att motsvara era förväntningar på nyhetsrapportering.

Vanor förändras när tekniken gör det. Sedan den smarta telefonen gjorde sitt intåg i mitt liv är det den jag främst håller koll på för daglig nyhetskoll. Tidningen läser jag ofta via vår app. Inget av detta trodde jag att jag behövde eller ens ville ha för bara några år sedan – nu känns de nya kanalerna som självklarheter.

Nattwebbens arbete ger också oss på redaktionen ett bra utgångsläge i nyhetsjakten. Har vi varit med i ett händelseförlopp redan från start är det enklare att göra bättre och bredare journalistik under dagen. Vi ersätter känslan av att behöva hinna ifatt en händelse med att ligga steget före – och kan ge er mervärden genom fördjupning och en vidare bild i tidningen och på nyhetswebben.

Vad jag och medarbetarna tycker spelar dock inte någon roll alls här om inte ni är nöjda. Det är för er, vår publik, som vi gör den här förändringen. Vad vill du ha ut av oss sent på kvällen? Vilken service vill du ha av vår nattpersonal? Hur vill du vakna med Dagbladet.se?

Hör av dig till mig – och hjälp oss att ge dig en god natt.

Mer läsning

Annons