Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinflyttad skarp coach fokuserar på det positiva

/
  • I september släpptes den senaste boken, Huvudrätt, mental träning för alla. Den har Stig Wiklund tillsammans med sin lärare Lars-Eric Uneståhl och skidåkaren Johan Olsson författat.

Stig Wiklunds kalender är fulltecknad. Intresset för hans mentala träning ökar med framgångarna.
Världsstjärnor som Johan och Anna Olsson och Helena Ekholm har fått värdefull coachning.
– Jag vill lära dig att tänka rätt – det är mitt kall, säger Stig Wiklund.

Annons

– Här hittar jag mitt lugn, hinner Stig säga när "killarna" Leffe och Johan kommer springande och viftar på svansarna, Johan som är minstingen vill gärna sitta i knä och bli kliad. De röda fotöljerna i den soliga hörnan är en viktig plats i den rosa villan på Norrliden. Sedan drygt ett år tillbaka har Sundsvall blivit hemmet och den fasta punkten för makarna Stig och Inger Wiklund . De trivs i stan.

– För fem år sedan var det här helt otänkbart, säger Stig och skrattar. Det lugna livet i Bollstabruk i Ångermanland hade på senare år bytts ut mot nätter på hotell och mycket bilkörande. Sundsvall tedde sig som en världsmetropol med alla tänkbara val av färdmedel till och från uppdragsgivare runt om i Sverige.

Allt började 1990 när Stig läste en artikel om mental träning i Dagens industri. Lars-Eric Uneståhl skulle starta en utbildning.

– Den ska jag gå, tänkte Stig.

Han fick gå kursen genom sitt arbete på LRF Lantbrukarnas riksförbund med planen att praktisera de nya mentala teknikerna på jobbet.

År 2000 fick de pris för att vara Sveriges bästa arbetsplats. Det sporrade, när Sandvikens herrlag i bandy hörde av sig och frågade om Stig kunde hjälpa dem vinna SM-guld, svarade Stig.

– Ja, det kan jag, sa jag. Och så blev det. Då började telefonen ringa.

Barndomen i Styrnäs i Ångermanland har lagt grunden till den person Stig är i dag. Mamma Nellie var ortens distriktsköterska och pappa Ivar var skog och jordbrukare. Stig och hans bror Jan-Ivar hjälpte tidigt till med arbetet på gården och i skogen.

– Min empati har jag från mamma och mitt entreprenörskap från pappa, säger Stig.

Redan vid 17 års ålder var vägvalet klart. Det var samhällsfrågor och den lilla människans rätt och kraft som var det viktigaste. Han sökte socionomutbildningen på Umeå universitet och läste hela kursen på halva tiden.

– Det var så kul och intressant så jag kunde inte låta bli att skynda på det lite, samtidigt utsågs jag till studentkårens ordförande.

Han får ofta frågan hur han hinner med allt.

– Jag har alltid varit bra på att prioritera och när jag tycker att något är kul och jag brinner för det, finns det ingen begränsning. Jag tror det är min inställning som hjälper mig. Börjar man tycka att allt är jobbigt och tråkigt så blir det så.

När statsministern Stefan Löfvén sommarpratade i P1, berättade han hur tacksam han var att syster Nellie hjälpt honom komma till Undrom, Ångermanland och till rätt fosterfamilj.

Det var Stigs ömma mor han talade om.

– Vi har alltid debatterat mot varandra, Stefan och jag. Han var ordförande i SSU och jag i Centerns ungdomsförbund. Vi har alltid skiljt på sak och person och vi är goda vänner än i dag.

Stig lägger ingen energi på åldersnojor. Enligt honom är man den ålder man känner sig som. I Stigs fall, är han i omkring trettio. Fast på papperet fyllda 63.

– Jag tänker köra på tills jag dör, pension är inget för mig, säger Stig och berättar att just nu har han cirka 30-35 uppdragsgivare runt om i landet och är mycket nöjd att hans största intresse har blivit hans jobb.

Under de senaste två åren har Stig medverkat i inte mindre än tre böcker om mental träning och en fjärde är på gång.

Hur kändes det när du såg din bok i hyllan på bokhandeln?

– Jag blev tvungen att nypa mig i armen. Är det verkligt eller inte? Har jag den lilla människan från landsbygden lyckats med det här? Jag har gjort en sån resa, säger han och blir tyst en stund och eftertänksam.

– Tänk om mina föräldrar fått vara med och sett det här.

Helt upprymd åkte han hem till sin fru, och korkade upp en flaska Champange för att fira.

Varje kväll tänker han igenom de bra saker som hänt under dagen och ser fram emot nästa.

– Då sover jag lugnt och det håller mig frisk, säger Stig och kliar vovven Johan under hakan.

Mer läsning

Annons