Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nysanerad och klar för lek igen

/

Det har kostat nära en halv miljon kronor. Men nu har Skönsmons förskola i Sundsvall kommunens renaste dagisgård. — Jag tycker gräset är finast, säger lilla Clara Carlsson.

Annons
750 kubikmeter jord har fraktats bort från den gräsmatta som omger förskolan vid Skönsmons kyrka. Det var där miljökontoret hittade mycket höga halter av cancerframkallande ämnen (PAH) med ursprung i utsläpp från aluminiumverket Kubal. Sanden i förskolans sandlådor var däremot fri från föroreningar.
Enligt Stefan Bestdahl, förvaltare vid fastighetskontoret, har man grävt upp ett 30 centimeters lager av gräsmattan. Där har lagts en textilmatta och ovanpå den sand, matjord och färdig ny gräsmatta.
Av bara farten har all utrustning på gården fräschats upp och snickerierna är nya.
Förskolechefen Gunnel Ravin berättar att det var lite turbulens från början.
Men det positiva bemötandet från kommunen lugnade alla föräldrar och det är klart att de är glada nu, säger Gunnel Ravin.
Ingela Carlsson har barnen Malte och Clara på förskolan. Hon menar att hon inte var speciellt orolig från början. Men tycker det är otroligt skönt att det är utbytt nu.
Sedan blev det ju så fint också, säger hon.
Kostnaden för saneringen är 400 000 kronor.
Vi får göra omprioriteringar så att annat underhåll får vänta, säger Stefan Bestdahl.
Skönsmons förskola hade den klart mest förorenade jorden av förskolorna i stadsdelen. Bestdahl vet ännu inte om någon annan dagisgård också måste saneras.

Mer läsning

Annons