Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart för Svartviks skola

/
  • Melisa Carström pekar på sitt namn på den skylt som läraren Mari Burman håller i. I bakgrunden mamma Annika Carström.
  • Oscar Gerdin som ska börja i förskoleklassen tyckte det kändes bra med pappas trygga händer.
  • Förväntansfulla elever på skolgården under första skoldagen efter sommarlovet.

2012 kom beskedet att kommunen lägger ner Svartviks skola. Under onsdagen var det dags för undervisning igen. Detta sedan skolan har förvandlats från kommunal skola till friskola.

Annons

Spänningen på skolgården var stor bland eleverna. Både för de som skulle göra sin första skoldag och för de elever som fick komma tillbaka till sin gamla skola. Svartvik har under det senaste året varit stängd. Senaste läsåret fick eleverna i stället läsa på Bredsands skola.

– Det har fungerat bra, säger Johan Nylander, ordförande Svartviks skolfastigheter, en föräldraförening som äger skolbyggnaden. Bredsand är en bra skola, med bra lärare och ett bra engagemang.

Men nu slipper eleverna på Hemmanet åka buss. Och detta efter en långvarig kamp från föräldrarna. Det har handlat om förhandlingar med kommunen om att få ta över lokalerna och att möta alla krav som skolinspektionen haft.

I det senare fallet har man jobbat tillsammans med Heliås som kommer att sköta själva skolverksamheten på Svartvik.

Nu väntar 178 skoldagar innan det är dags för sommarlov. Detta i lokaler som har rustats upp av föräldrarna.

– Det är många som ställt upp och hjälpt till, konstaterar Johan Nylander. Vi har bland annat målat om i lokalerna och fixat toaletterna.

– Vi kommer att lägga krut på att barnen mår bra och vi satsar lite extra på naturvetenskapliga ämnen, säger Kerstin Tegeback, rektor.

Sammanlagt 70 elever är inskrivna från förskoleklassen upp till årskurs fem. Den stora gruppen finns bland förskoleeleverna. Det betyder i praktiken att i vissa årskullar går det inte att bedriva en egen klass. I stället blir det mentorsgrupper där olika åldersgrupper blandas.

– Nästa år kommer vi att ha elever upp till och med årskurs sex. Och det ser väldigt bra ut med rekryteringen underifrån. Även nästa år kommer många att läsa i förskoleklassgruppen.

Kerstin Tegeback anser att Svartvik passar bra in i Heliåskonceptet och hon ser samordningsvinster med övriga två skolor som finns inom verksamheten.

Mer läsning