Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bolag för kulturen

Landstinget och kommunerna bildar ett nytt bolag för länets scenkonst och film. Administrationen läggs i Sundsvall. Det är det troliga scenariot som närmar sig beslut i vår.

Annons
I drygt ett år har landstingets utredare Christer Nylén lyssnat med politiker, kommunala tjänstemän och konstnärliga företrädare om framtiden för länets kulturella institutioner.
Ambitionen är att hitta en mer effektiv organisationsform och på så vis spara miljontals kronor. Dessutom ska Nylén få ordning på de administrativa bristerna hos huvudaktören - landstingets kulturavdelning.
Nu finns ett färdigt förslag: att bilda ett gemensamt scenkonstbolag för länets alla kulturinstitutioner. (se faktarutor)
I bolaget får landstinget rollen som beställare, utvärderare och finansiär. Ett nytt aktiebolag blir utförarbolag.
- Jag förordar ett aktiebolag under kommunallagen. Konstnärligt skapande kan ju knappast vara en myndighetsfunktion. I gemensam nämnd eller kommunalförbund är man fortfarande en myndighet, säger Christer Nylén.
Delägare i bolaget blir landstinget och berörda kommuner, i klartext kommunerna som betalar i dag. Sundsvall bidrar till kammarorkestern och står för teaterns lokaler och Härnösand svarar för Norrdans lokaler.

Positiv
Sundsvalls kultur- och fritidschef, Christin Strömberg, har varit med och berett frågan. Hon är positiv till den nya bolagsformen.
Jag tror att det skapar ett renare förhållande mellan kommunen och de här institutionerna. Om de sammanförs får vi även ett mer rationellt arbetssätt, säger hon.
Ett kulturbolag som förebild på nära håll är Norrlandsoperan i Umeå. I Malmö drivs en hel kulturkoncern i bolagsform med dotterbolag. Scenkonstbolaget i Västernorrland är tänkt att styras från Sundsvall.
Så mycket av institutionerna ligger där redan nu. Det är logiskt och organiskt, säger Christer Nylén.
I nyordningen ingår att varje kommun i länet tar på sig ett regionalt uppdrag för en viss nisch eller viss fråga som grundfinansieras av landstinget. Idéer som bollas är till exempel digital bio i Timrå, då placerat i Söråkers Folkets hus. Bild i Ånge är en annan idé, då placerat i Ålsta.

Förslag till sommaren
Förslagen dryftas just nu med berörda parter. Om inga komplikationer tillstöter läggs ett politiskt förankrat förslag före sommaren. Tunga beslutsfattare lutar åt den Nylénska lösningen.
Om jag får garantier för offentlighet och insyn kan jag tänka mig bolag. Men det är många som ska tycka till först, uppger Kerstin Nygren (s), ordförande i landstingets kultur-, utbildnings- och forskningsdelegation.

Scenkonstbolaget ska bestå av följande aktörer:
Film i Västernorrland
Omsättning: 5,2 miljoner kronor
Anställda: Sex personer
Plats: Bildens Hus i Sundsvall Sliperiet i Övik
Organisationsform: Basenhet under landstinget
Teater Västernorrland
Omsättning:drygt 30 miljoner kronor
Anställda: 40 stycken plus 10-20 frilansare
Plats:Sundsvall/turnerar över hela länet
Organisationsform:Stiftelse
Sundsvalls kammarorkester
Omsättning: cirka 20 miljoner kronor
Anställda: 40 personer
Plats: Tonhallen/Stadshuset i Sundsvall
Organisationsform: Kommunalförbund
Musik i Västernorrland
Omsättning: cirka 18 miljoner
Anställda: 15
Plats: Sollefteå
Organisationsform: Basenhet under landstinget
Norrdans i Härnösand
Omsättning:16-17 miljoner
Anställda:24 personer
Plats:Härnösand/turnerar över hela länet
Organisationsform: Basenhet under landstinget

Mer läsning

Annons