Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt härbärge för hemlösa i Sundsvall

/
  • Klippangården på Södermalm i Sundsvall har öppnat sitt natthärbärge för hemlösa och utslagna. Den första veckan kom ingen för att övernatta.
  • Till de sex platserna på natthärbärget hör en egen matsal.
  • Det nyöppnade natthärbärget på Klippangården står tomt efter den första veckan. Men föreståndaren Matz Mjörnheim tror att sängarna fylls när nätterna blir kallare och de första hemlösa testat de nyrenoverade rummen.

I måndags öppnade det. Men ännu har ingen sovit över på det nya natthärbärget på Klippangården i Sundsvall. – Det tar ett antal veckor innan den förste ramlar in, tror föreståndaren Matz Mjörnheim.

Annons
Natthärbärget erbjuder en sängplats för de mest utslagna i Sundsvall. Hur många människor som är hemlösa och uteliggare i stan är dock omdiskuterat.
Matz Mjörnheim, föreståndare för härbärget, tror att den lugna starten säger något om behovet.
Det är i alla fall inte hundratals uteliggare, då borde det vara fullt här, säger han.
Härbärget en del av Frälsningarméns stödboende på Södermalm. Det öppnar fem på kvällen, stänger åtta på morgonen och har sex övernattningsplatser, två för kvinnor och fyra för män.
Allt är fräscht och nyrenoverat med en egen ingång. Varje rum har två sängar med dusch, dessutom finns matsal med TV och ett särskilt rökrum.
Natthärbärget är ett så kallat lågtröskelboende. Ingen kräver att den som kommer ska vara nykter eller drogfri. Men inne på härbärget får inga droger, stickande föremål eller vapen förekomma. Alla visiteras och får lämna sina saker för inlåsning i ett skåp.
Det här ska vara ett säkert och värdigt boende, säger Matz Mjörnheim.
Den som accepterar reglerna får dusch, tvätt av kläder och ett varmt mål mat på kvällen.
Det är upp till var och en att välja. Vi hoppas att de går härifrån på morgonen någorlunda utvilade och mätta, säger Mjörnheim.
Han har flera förklaringar till att ingen sovit över ännu.
Det har gått rykten att härbärget har samma hårda krav på drogfrihet som resten av Klippangården. Men det stämmer inte, det räcker att ta sig hit och klara trappan in. Dessutom har det inte varit så kallt ännu, när järnnätterna kommer får vi fullt, tror Mjörnheim.
Nu är det inte bara att traska upp till härbärget. Den som vill övernatta måste boka in sig med ett telefonsamtal till socialjouren.
Det beror på att vi har så få platser. Vi vill inte att några ska komma hit, nekas plats, bli arga och ställa till något i omgivningen på väg tillbaka till stan.
Sundsvalls kommun köper de sex platserna i härbärget och betalar en miljon kronor per år oavsett om hur många som används. Socialsekreterare och de som arbetar på kaféet Slink In har spridit information om öppnandet.
Natthärbärget ska vara det första steget i kommunens trappstegsmodell mot en egen bostad för utslagna.

Mer läsning

Annons