Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kärnkraftverk 42 mil från Sundsvall

/
  • I april 1986 hände det som inte fick hända. Och nedfallet från härdsmältan i Tjernobylverket i Ukraina kom med vinden över Östersjön. Nu ska ryska Rosatom bygga ett nytt kärnkraftverk på andra sidan Bottenviken.
  • Elisabeth Holmström är aktiv i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, som har överlämnat protestlistor med tusentals underskrifter till den finska regeringen.

Den finska riksdagens klartecken till bygget av ett kärnkraftverk väcker folkstormar på båda sidor om Bottenviken:
Den ryskdesignade reaktorn, med ett 40-tal mils avstånd till centrala Sundsvall, kan även förändra säkerhetsläget i hela Västernorrland.
– Det finns grader i helvetet även om det inte sker en fullskalig olycka, säger Elisabeth Holmström, vid nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Annons

I december fick bolaget Fennovoima, där den ryska statliga kärnkraftsjätten Rosatom är storägare och leverantör, klartecken av den finska riksdagen att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, mitt emot Skellefteå.

Beslutet fick den finska regeringskoalitionen att spricka – där De Gröna avgick i protest.

Torbjörn Westman, beredskapshandläggare på länsstyrelsen, bekräftar att det planerade kärnkraftverket kan förändra den framtida säkerheten i länet:

– Det gör det i viss mån. Riskerna kommer naturligtvis att öka, men på en väldigt, väldigt låg nivå.

Rosatom har tidigare skakats av såväl korruptionsskandaler som anklagelser om säkerhetsproblem, bland annat i en rapport från den Oslo-baserade miljöorganisationen Bellona.

Även här riktar länsstyrelsen kritik i en skrivelse om hur Sundsvallsområdet kan påverkas vid ett så kallat "worst-case scenario".

– Riskerna var ganska vagt beskrivna i miljökonsekvensbeskrivningen. Vi tyckte att den var relativt tunn, säger Torbjörn Westman.

Kan kärnkraftverket få konsekvenser för livsmiljön i Sundsvall?

– Man ska inte känna någon stor oro. Det här ska vara en modern anläggning med den senaste tekniken.

Men kärnkraftsmotståndaren Elisabeth Holmström anser att riskerna är oacceptabla.

– Den ryskdesignade tryckvattenreaktorn har aldrig tidigare byggts efter västerländska säkerhetsnormer. Det är ett jätteexperiment. Vi är mycket oroliga. Vi vet ju hur illa utsatta vi blev efter Tjernobyl, säger hon.

Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att anläggningen konstrueras så att sannolikheten för en allvarlig olycka är "mycket liten".

– Det har man bedömt vid varje byggnation av kärnkraftverk. Det är deras jobb att säga så. Men det oförutsedda händer. Det finns korruption och den mänskliga faktorn kan orsaka felbedömningar, säger Elisabeth Holmström.

2024 väntas kärnkraftverket, med en effekt på 1 200 MW, stå klart – 42 mil från centrala Sundsvall.

– En ren och oförstöd natur attraherar många. Det finns grader i helvetet även om det inte sker en fullskalig olycka. Vid det värsta scenariot kommer vi att ha en helt annan livssituation, säger Holmström.

Mer läsning

Annons