Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt natthärbärge för utslagna i Sundsvall

Organisationen Ria är ute i kylan. Nu är Frälsningsarmén kommunens partner för ett nytt natthärbärge i Sundsvall. Klippangården på Södermalm får sex platser där utslagna personer kan övernatta.

Annons
För ett par år sedan stängde räddningstjänsten Rias natthärbärge på Västra Vägen med hjälp av polis.
Dålig brandsäkerhet var en orsak, kritik mot droganvändning i härbärget en annan.
Nu finns långt gångna planer på ett nytt natthärbärge i Frälsningsarméns regi. Det är Klippangården som delvis byggs om för att rymma fyra övernattningsplatser för män och två för kvinnor.
Tanken är att den som akut behöver tak över huvudet ska få en eller ett par nätters sängplats, frukost och middag, men inte mer.
Det blir ett så kallat lågtröskelboende, det vill säga den som kommer behöver inte vara nykter men måste kunna ta hand om sig själv. Däremot gäller absolut drogfrihet på plats i Klippangården.
Härbärget vänder sig i första hand till hemlösa missbrukare men ska ta emot även andra som efter kontakt med socialjouren anses behöva en plats att sova över.
Fyra av de som i dag bor på Klippangården får flytta till eget boende för att lämna plats till härbärget. En svår förändring eftersom många av de som bor på Klippangården har svårt att bli accepterade i vanliga bostadsområden.
Jag har diskuterat detta mycket med socialtjänsten. Men nu känner jag mig säker på att vi ska hitta bra bostäder åt dem, säger Matz Mjörnheim, föreståndare.
Efter ombyggnad och nyanställning av två personer på Klippan får socialtjänsten betala 5, 4 miljoner kronor för att köpa platser på gården, inräknat natthärbärget. Det är en ökning med en miljon kronor.
Natthärbärget blir ett första steg i den trappstegsmodell som socialtjänsten ska följa för att lotsa hemlösa och utslagna över till ett eget boende.
Beslut om härbärget tas i socialnämnden på onsdag.

Mer läsning

Annons