Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt pendlarliv när E4 syd öppnas

/
  • Lärare Marie Andersson pendlar dagligen mellan hemmet i Mjösund och skolan i Granloholm. Nu hoppas hon att restiden förkortas väsentligt.

Nu öppnar sig en ny pendlarvärld för Marie Andersson. Efter år av köbildning, snurriga rondeller och märkliga trafiklösningar blir det raka spåret från hemmet i Mjösund till Sundsvall och eleverna på Sticksjö skola.
– Det ska bli så skönt, säger hon.

Annons

I morgon, söndag, öppnar nya E4 mellan Myre och Sundsvall och en av vinnarna är läraren Marie Andersson. Det handlar om 17 kilometer ny väg, med 26 broar, tre viltbroar och tre trafikplatser.

Läs också: Historiskt vägskäl – södra delen av E4 öppnas

– Jag hoppas på en skönare känsla i kroppen när det bara är att köra på. Det har varit besvärligt med alla vägbyggen, säger hon.

Hemresorna har varit värst.

– Det har varit väldigt svårt att beräkna tiden. Ibland har det tagit uppemot en timme att komma hem och jag har ofta valt att åka över Sidsjön, Allsta och mot Nolby, säger Marie Andersson.

Nu hoppas hon att det ska räcka med 20-25 minuters körtid för att ta sig till Sundsvall.

– Men innan bron blir klar tror jag det kommer uppstå en liten propp när man kommer in till stan. Och när bron öppnas undrar jag om det inte kommer gå snabbare för mig att åka över den och vidare förbi sjukhuset mot Granloholm. Enda smolket är ju om vi måste betala, säger hon.

Marie och hennes man har tre barn som är 5, 9 och 11 år gamla. De lämnas på Kyrkmons skola om morgnarna och på måndag kommer Marie sedan köra längs nya E4 från Njurundabommen.

– Det ser jag fram emot. Alla vägbyggen har orsakat en hel del irritation.

I april 2011 skrevs kontraktet mellan Trafikverket och entreprenören Peab. Samma månad påbörjades geotekniska undersökningar och avverkningen längs den nya sträckan. Som mest har drygt 200 personer arbetat med den delen av E4.

Vid Trafikverket känner man sig nöjda över att vägen kan öppnas ett år innan vad som först var beräknat. "En olycksdrabbad väg ersätts, en flaskhals byggs bort och restiden minskas med ca 20 minuter i hög trafik", skriver man på sin hemsida.

Mer läsning