Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska stävja brott på stan

/
  • Josefin Halvarsson, Thomas Bergström och Niklas Modig patrullerar på Navet för att förebygga brott.

Nu ska polisen i Sundsvall stoppa buset på Navet.
I ett nytt projekt ska man ägna mindre tid åt pappersarbete – och mer tid åt att patrullera på gatorna i Stenstan.

Annons

Projektet kallas "Trygghetsskapande åtgärder i Sundsvall" och ska göra att polisen kommer närmare medborgarna.

Rent konkret handlar det om att få ut poliserna på fältet, i verkligheten. De ska skapa en tryggare miljö i centrum genom att hålla bättre koll på "buset"; missbrukarna och fylleristerna som hänger vid Navet, In-gallerian, Kulturmagasinet och kvarteren däromkring.

– I och med polisens nya organisation som infördes vid årsskiftet beslutades att mer än 50 procent av alla resurser ska finnas ute i lokalpolisområdena. Vi ska utgå från var det finns problem och lägga resurserna där, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Åslund.

Det trygghetsskapande projektet har bara hållit på i några veckor i Sundsvall men det har redan gett bra resultat i form av fler omhändertagna berusade personer och fler anmälda narkotikabrott.

– Målet är ju att tryggheten ska öka och kriminaliteten minska, säger Tomas Åslund.

Men det handlar inte bara om att fånga fler bovar. Polisen försöker också hjälpa och närma sig missbrukarna, med ömsesidig respekt. En del av arbetet handlar till exempel om att fånga upp ungdomar som hamnat på glid, innan de fastnar i tyngre missbruk.

– Vi ska vara både störande och stödjande. Som polis måste man komma ihåg att en person inte är mindre värd som människa bara för att den hamnat på sned i samhället, säger Niklas Modig, tillförordnad gruppchef vid polisen, som patrullerade runt Navet tillsammans med två polisassistenter på fredagen.

Tanken är också att polisens ökade närvaro på stan ska ha en lugnande och preventiv effekt. Det fungerar brottförebyggande.

– Vi ska ägna oss mer åt uppsökande verksamhet, prata med företagare och ungdomar på stan och lyssna på vad de har att säga, och vad de har för problem, säger Tomas Åslund.

Mer läsning