Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stödcenter ger utsatta barn hjälp

/
  • Ingela Viklander och Maria Olsson är socialtjänstens samordnare vid stödcentret som tar emot brottsutsatta barn. De hoppas att de nya arbetsmetoderna och lokalerna ska bidra till att fler barn törs berätta och därmed får hjälp.
  • – När det gäller små barn kan det många gånger hjälpa att vi stöttar föräldrarna, så att de får veta hur de kan hjälpa sig själva och sitt barn, säger psykologen Anita Holtstad, en av dem som kan kopplas in när utsatta barn mår dåligt.
  • Stödcentrum för barn och unga har lokaler på Norrmalm i Sundsvall. De är inredda för att barnen ska känna trygghet och våga tala om det som de utsatts för.
  • Fingerdockor kan vara ett sätt att bryta isen vid samtal med mindre barn.

Ett nyöppnat stödcentrum i Sundsvall ska ge brottsutsatta barn och unga bättre hjälp. Många barn känner en enorm skuld över vad som hänt – och över att de berättar om det.

Annons
Förr har barn som utsatts för allvarliga brott fått besöka polisstationen, socialtjänsten, sjukhuset och kanske barnpsyk.
Nu ska myndigheterna i stället komma till barnen. Sundsvall är en av sex försöksorter i landet som fått ett stödcentrum för barn som utsatts för brott. Det ska ge hjälp till alla under 18 år som utsatts för sexuella övergrepp, utsatts för våld eller bevittnat våld i nära relationer.
Det kan vara en enstaka händelse, men också saker som pågått en längre tid, säger Ingela Viklander, en av socialtjänstens samordnare vid stödcentret.
En förhoppning är att samarbetet mellan myndigheterna i stödcentret ska leda till bättre och snabbare utredningar. Kanske kan åtalen bli fler.
Men framför allt ska barnen få det stöd de behöver. Det gäller oavsett vad rättsväsendet kommer fram till.
Bara för att det inte blivit en fällande dom behöver det inte vara så att inget har hänt. Om barnet mår dåligt och säger att något har hänt ska barnet få hjälp, säger samordnaren Maria Olsson.
Barn som blivit slagna eller utnyttjade kan visa att de mår dåligt på olika sätt.
Till barnpsykiatrin kommer barn med symptom som ängslan, oro, mardrömmar eller depressioner. Ibland visar det sig att de har blivit utsatta för misshandel eller övergrepp. De fysiska skadorna har läkt, men de psykiska finns kvar.
Barn som utsätts för våld eller ser våld i hemmet blir väldigt utlämnade. Deras eget hem är otryggt. En del blir väldigt uppgivna medan andra själva blir väldigt våldsbenägna, säger psykologen Anita Holtstad.
Ett gemensamt drag är att barnen känner en stark känsla av skuld och skam över vad som hänt.
Även att berätta kan ge skuldkänslor. Barnen kan känna att det är de som gjort att en familjemedlem hotas av fängelse och att familjen hamnat i kris.
Att få dem att inse att det som hänt inte är deras fel är oerhört viktigt, eftersom barn har så lätt att ta på sig skuld, säger Anita Holtstad.

Mer läsning

Annons